Prostituutio ja hyvä elämä : inhimillisten toimintamahdollisuuksien näkökulma prostituutioon - Hentilä, Suvi (2007)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella prostituoitujen tilannetta toimintamahdollisuuksien näkökulmasta. Tutkimus kysyy, miten prostituutio vaikuttaa inhimillisiin toimintamahdollisuuksiin? Millainen on tilanne, jossa prostituoidut elävät ja miten se vaikuttaa heidän toimintaansa, unelmiinsa ja tavoitteisiinsa? Entä miten prostituutio vaikuttaa omaan elämään ja hyvinvointiin? Tutkimus pyrkii vastamaan myös kysymykseen siitä, miten prostituutiota on mahdollista selittää ja miten siitä on mahdollista kertoa tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa. Tutkimuskysymykseen vastaamiseksi aineistoksi on kerätty kaksi asiantuntijahaastattelua, Inhimillinen tekijä -ajankohtaisohjelman prostituutiota käsitelevän jakson nauhoitus sekä seksinmyyjien lehtihaastatteluita ja heidän keskusteluitaan Sihteeriopisto-internetsivuston keskustelufoorumissa. Lehtihaastattelut ja keskustelufoorumin materiaalin päädyin valitsemaan, sillä toiveeni tavoittaa seksinmyyjien ääni kirjoituspyynnön avulla jäi vain toiveeksi – kirjoituspyyntööni ei tullut yhtään vastausta. Näitä erilaisia aineistoja on analysoitu teemoittelua käyttäen. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan sanoa, että seksin myynnillä on taipumus vaikuttaa inhimillisiin toimintavaikutuksiin heikentävästi. Vaikutusten suuruus ja laajuus tosin vaihtelee, sillä eri toimintaympäristöissä ja eri statuksella seksiä myyvien tavat tehdä seksityötä vaihtelevat, samoin heidän mahdollisuutensa suojautua prostituution haitallisilta vaikutuksilta. Kaikista prostituutiosta koituvista riskeistä huolimatta seksinmyynti ei kuitenkaan aina vaikuta elämään vain negatiivisesti, koska sen avulla voi mahdollistaa joidenkin toimintamahdollisuuksien toteutumisen: sillä voi maksaa vuokran ja ruokaostokset. Prostituutioon kohdistuvia toimenpiteitä suunniteltaessa tulisikin pitää mielessä, että seksityön tekemisen vaikeuttaminen ei vie pois motiivia tehdä sitä.