"Miksi sä et luota?" : sisäisten positioiden merkitys pariskunnan välisessä vuorovaikutuksessa masennuksen pariterapiassa - Kirsi, Juhana; Korpela, Mikko-Juhani (2012)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on ollut tarkastella sisäisten positioiden merkitystä pariskunnan välisen vuorovaikutuksen ja yhteisymmärryksen kehittymisessä masennuksen pariterapiassa. Erityisenä tutkimuskohteena on ollut selvittää, miten sisäiset positiot vaikeuttavat yhteisymmärryksen muodostumista pariskunnan välisissä dialogeissa. Tutkielman kontekstina toimivat pariterapiassa tapahtuneet pariskunnan väliset konfliktitilanteet. Teoreettisina lähtökohtina tälle tutkimukselle ovat toimineet Hubert Hermansin Dialogical Self -teoriaan pohjautuvat ajatukset sisäisistä positioista ja Jaakko Seikkulan ym. ajatukset dialogisuuden merkityksestä pariterapeuttisissa keskusteluissa. Tutkimuksen aineisto koostuu yhden pariskunnan (Matti ja Maija) 25 terapiaistuntoa sisältävästä pariterapiaprosessista, josta jatkoanalyysin kohteeksi valikoitui kolme istuntoa. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Dialogiset ja Narratiiviset Prosessit Masennuksen Pariterapiassa -tutkimushanketta. Menetelmänä tutkimuksessa on käytetty aineiston alustavaan tarkasteluun Seikkulan ym. kehittämää Dialogical Methods for Investigations of Happenings of Change -menetelmää ja lopulliseen mikroanalyyttiseen tarkasteluun soveltuvilta osin Hermansin kehittämää Personal Position Repertoire -menetelmää. Mikroanalyysin tuloksena pariterapiaprosessista löydettiin Matin vallitseva parisuhteen asiantuntija -positio ja Maijan vallitseva parisuhteen autettava -positio sekä näille vaihtoehtoiseksi muodostuneet Matin oman elämänsä eläjä ja Maijan oman äänensä esiintuoja -vastapositiot. Aineiston pohjalta keskeisenä havaintona voidaan todeta, että erimielisyyksiä konfliktitilanteissa pariskunnan välille syntyi erityisesti silloin, kun Matti on keskusteluissa positioitunut parisuhteen asiantuntija -positioon ja Maija oman äänensä esiintuoja -positioon. Yleistäen voidaan havaita, että vallitsevan position ja vastaposition kohdatessa vuorovaikutustilanteessa henkilöiden välisen yhteisymmärryksen syntyminen vaikeutuu. Jatkotutkimusta tarvitaankin paremman ymmärryksen saavuttamiseksi vuorovaikutuksen taustalla vaikuttavista sisäisistä positioista ja soveltamalla näin saatua tietoa toimivamman vuorovaikutuksen edesauttamiseksi pariterapeuttisissa keskusteluissa.