Autobiografia poliittisen taidon näyttämönä - Tikka, Eero (2008)
Poliitikot kirjoittavat autobiografioita tuodakseen esiin oman käsityksensä tapahtumista. Kirjoittamisen syynä voi olla joko menneisyyden hallinta, tai tulevaisuuden politikointimahdollisuuksien parantaminen. Julkaisuajankohta määrittää pitkälti kertomuksen luonnetta. Poliittisen taidon ymmärtäminen vaatii (kansanedustajien osalta) poliitikon arjen ymmärtämistä. Kansanedustajan arjessa on paljon käytännön asioita, jotka on hallittava, mikäli mielii menestyä. Poliittinen taito jakautuu poliittisen vallan saamisen ja sen käyttämisen osa-alueisiin, jotka eivät kuitenkaan ole täysin erillään toisistaan. Poliittisen taidon ohella politiikkaan ryhtymisen syyt kannattaa huomioida. Tutkielman aineiston muodostavat Tuulikki Ukkolan teokset Valittajien valtakunta ja Kansanvallan vanki. Tärkeimpiä yksittäisiä lähteitä ovat Kari Palosen (1993) Politikointi - politisointi - politiikka tulkinta politiikan ajatusmuodon pelikieliaikatiloista ja Anne Ollilan ja Heikki Paloheimon (toim.) (2007) Kansanedustajan työ ja arki.