Januksen kasvot valtionhallinnossa : poliittinen valtiosihteeri-järjestelmän ongelmakohdat - Parhiala, Kimmo (2011)
Tutkimuksessa käsitellään yhtä Suomen valtionhallinnon virkamiesporrasta ja sen ongelmallisuutta. Poliittiset valtiosihteerit ovat uudenlaisia toimijoita, joissa yhdistyvät ominaisuudet niin poliittisesta kuin hallinnollisesta toimintakentästä. Tutkimuskysymyksenä on, että minkälaisia ongelmakohtia poliittisten valtiosihteereiden järjestelmästä voi löytää tutkimusaineistoon ja teoreettiseen viitekehykseen nojaten. Tutkimuksessa pohditaan myös kysymystä ovatko poliittiset valtiosihteerit virkamiehiä. Tutkimuksen aineistona ovat Valtiovarainministeriön ja Valtioneuvoston kanslian tutkimusta varten valitut raportit, joissa käsitellään poliittisia valtiosihteerejä, niihin liittyviä lainsäädännön uudistuksia tai muulla tavalla poliittisten valtiosihteereiden järjestelmän kannalta olennaisia asioita. Teoriakehyksenä pohditaan politiikan ja hallinnon välistä suhdetta, rajapintaa niiden välillä sekä hallinnon politisoitumista. Tärkein teoreettinen viitekehys muodostuu kuitenkin Max Weberin ideaalista hallintomallista ja virkamiesten roolista mallin selkärankana. Tutkimusaineiston, kirjallisten lähteiden ja Suomen hallintoa koskevien maa-arviointien perusteella pyrin esittämään kuvan poliittisten valtiosihteerien järjestelmästä, historiasta ja argumenteista sen taustalla sekä rooleista, jotka liittyvät poliittisiin valtiosihteereihin. Näiden perusteella käyn läpi ongelmakohtia, jotka liittyvät poliittisten valtiosihteereiden järjestelmään.