Edustuksellinen demokratia vaaleissa : vuoden 2004 vaalit - Sternberg, Riikka Anneli (2007)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella edustuksellisen demokratian toteutumista vaaleissa. Vaaleista tarkastellaan erityisesti vuonna 2004 Suomessa käytyjä eurovaaleja. Teoriataustana tutkimuksessa on käytetty John Stuart Millin ja F.R. Ankersmitin teorioita edustuksellisesta demokratiasta. Lisäksi tutkimuksessa mallinnan Bernard Maninin edustuksellisen demokratian kehitysvaiheita käsittelevän teorian avulla nykytilannetta. Vaaleja tarkastellaan puolueiden, ehdokkaiden ja vaalikampanjoiden näkökulmasta. Ehdokasryhmistä tutkimuksessa käsitellään kahta: julkkisehdokkaita ja ammattipoliitikkoja, jotka keräävät mediassa laajinta mielenkiintoa. Tutkimuksen aineistona on käytetty Helsingin Sanomien artikkeleita vaalikevään ajalta sekä puolueiden ja ehdokkaiden omaa vaalimateriaalia. Suomen eurovaaleissa ollaan Maninin teorian Julkisuuden demokratia- vaiheessa, jossa media määrittelee vahvasti vaaleissa käytävää keskustelua sekä ehdokkaiden rooleja ja myös menestystä vaaleissa. Puolueiden rooli kampanjakoneistona on edelleen vahva ja erityisesti puolueiden rooli korostuu ehdokasvalinnoissa. Eurovaalien luonne valtakunnallisina yhden vaalipiirin vaaleina näkyy eurovaaleissa, joissa julkkisehdokkaiden määrä on suhteellisen korkea. Media on erityisen kiinnostunut julkkisehdokkaista, vaikka saadun julkisuuden laatu on vaalien näkökulmasta usein heikkoa. Median roolin kasvu on myös johtanut vaalien henkilöitymiskehityksen jatkumiseen. Eurovaalien kehittäminen tulevaisuudessa on sekä puolueiden että valtiovallan käsissä. Puolueiden ehdokasasettelu ja vaalitavan pohdinta näyttäytyvät kriittisinä eurovaalien tulevaisuutta pohdittaessa. Viime kädessä päätöksentekijä ja suunnannäyttäjä on kuitenkin äänestäjä.