Lehtitietojen varassa : tutkielma kunta-ja palvelurakenneuudistus kirjoittelusta Hämeenlinnan seudulla 2005 - 2006 - Mustonen, Kari (2008)
Tutkielman tavoitteena on ollut selvittää millaisin perusteluin Hämeenlinnan seudulla lähdettiin toteuttamaan kuntauudistusta ja suurkuntaa vuosina 2005 – 2006. Hämeenlinnan seutukunnalla toteutettiin samanaikaisesti kahta uudistusta valtion vaatimaa ns. paras-hanketta ja seutukunnan itse itselleen ottamaa palvelujen uudistamista yli kuntarajojen ns. patu-hanke. Tutkielmassa kuntapalveluiden ja kuntarakenteen uudistuskeskustelua seurataan sanomalehtikirjoittelusta. Kyseessä ei ole aineistoltaan kokonaistutkimus, vaan eräänlainen modernin, tradition ja myöhäismodernin politiikan perustelujen lukukoe lehtiteksteistä. Tutkielmassa kuntauudistuksen lehtitekstien sisältöä ja argumentointia tarkastellaan median, kansalaisyhteiskunnan, politiikan ja talouden muodostamasta käsitteellisen mallin kautta. Perusoletus on, että talouden ja markkinoiden vaatimukset ohjaavat uudistuksissa politiikkaa ja myös kansalaisyhteiskunta pyritään kytkemään ja ymmärtämään talousvaatimuksia. Tutkielman käsitteellisessä osassa tarkennetaan modernin, tradition ja myöhäismodernin painotuksia poliittisesti pohtimalla, kuinka suuresti uudistusten sisältöön vaikuttaa talouspoliittisen uusliberalismin ja ns. pohjoismaisen hyvinvointivaltion jännite. Tutkimuksen tuloksissa havaitaan, että kunnissa oli halua vähentää ja purkaa palveluja mm. subjektiivisia oikeuksia jopa enemmän kuin valtio on odottanut. Hämeenlinnan seudulla päädyttiin syksyllä 2006 uudistamaan kuntapalveluja ja kuntarakennetta kuntaliitosten kautta. Mediassa ja poliitikkojen puheissa tämän uudistuksen keskeinen perustelu oli ns. ”suuruuden ekonomia” palvelutuotannossa. Tutkielman käsitteellisen otteen kautta tämä tulkitaan ns. modernin perusteluksi. Uudistuksen myöhäismodernit perustelut ovat paljon subjektiivisimpia ja epäilevämpiä. Tutkielmassa päädytäänkin sellaiseen johtopäätökseen, että kuntauudistuksissa tavoitellaan modernia, vaikka monin osain 2000-luvulla eletään jo myöhäismodernia aikaa.