Performatiivinen sukupuoli ja heteronormatiivisuuden kritiikki : Judith Butlerin feministisen teorian poliittinen luenta - Mankki, Laura (2010)
Tutkielmani käsittelee amerikkalaisen feministiteoreetikon, filosofin ja politiikan tutkijan Judith Butlerin (s.1956) käsitystä sukupuolesta performatiivisena. Lähtökohdakseni otan Butlerin feministisen teorian poliittisen luennan. Performatiivinen sukupuoli tarkoittaa, että toistaessamme sukupuolta niin ruumiillisten eleiden kuin kielen kautta me samalla rakennamme normatiivista käsitystä sukupuolesta. Butler kritisoi tätä normatiivisuutta heteroseksuaalisuuden normalisoinnista. Hän esittää, että heteronormi toistuu myös feministisessä teoriassa biologinen/sosiaalinen sukupuolijaottelun seurauksena. Butler myös väittää, että normatiiviset kuvaukset miehestä ja naisesta tukevat usein kyseistä mallia. Näin ollen esimerkiksi intersukupuoliset seksuaalisuuden käytännöt ja muodot eivät ole hyväksyttäviä tai ymmärrettäviä sukupuolen malleja, sillä ne eivät toista oikein kyseistä heteronormia. Butler kuvaa sukupuolen prosessuaalista rakentumista kiinnittämällä huomion nimenomaan vallan normatiivisuuteen. Työni rakentuu kahden toisiaan resonoivan tason välityksellä niin, että yhtäältä tuon esille Butlerin kritiikin välineet ja kohteet, ja toisaalta kiinnitän huomion Butlerin politisoinnin tyyliin. Tuon työssäni esille kuinka Butler rakentaa heteronormatiivisuutta kritisoivan mallinsa toistaen teoreetikoiden, kuten Michel Foucault’n ja J.L. Austinin sekä Jacques Derridan näkemyksiä vallasta ja kielestä. Olen rajannut työni erityisesti kahteen Butlerin teoksista: häneltä eniten lainattuun Gender Trouble (1999/ 1990) -teokseen ja myöhemmin kirjoitettuun Undoing Genderiin (2004). Teksteistä nostamieni teemojen kautta tuon esille Butlerin aseman poliittisena toimijana, joka kyseenalaistaa tiettyjä feministisen teorian lähtökohtia. Tarkastelen Butlerin poliittista toimijuutta retorisointina, jonka kautta hänen kritiikkinsä kohde rakentuu vakuuttavaksi politisoinnin kohteeksi. Käyn läpi Butlerin ja muiden feministien käsitteellistä keskustelua sukupuolen teoretisoinnin mahdollisuuksista feministiselle politiikanteorialle ja sen uudelleen teoretisoinnille. Työni alussa ja lopussa tarkastelen Butlerin ja angloamerikkalaisten feminististen teorioiden suuntauksia yleisemmin, poliittisten tendenssien haastajina ja mahdollisuuksina yhä rakentavammalle sukupuolijaotteluiden poliittiselle kritiikille.