"Lisääntyminen on kivaa ja hyödyllistä" : venäläisen nuorisoliike Našin demografisen retoriikan tarkastelua - Leskinen, Virve (2011)
Tutkimuksen tehtävänä on tarkastella venäläisen Demokraattisen antifasistisen nuorisoliike Našin väestöpoliittista retoriikkaa ja eritellä liikkeen väestöpoliittista roolia venäläisessä yhteiskunnassa. Venäjä elää tällä hetkellä väestöpoliittisen kriisin aikakautta. Valtion taholta on ryhdytty erilaisiin toimenpiteisiin kriisin hallitsemiseksi ja kukistamiseksi. Valtion viimeisin virallinen väestöpoliittinen ohjelma, ”Suunnitelma Venäjän federaation demografisesta politiikasta vuoteen 2025 asti” vuodelta 2007, linjaa valtion demografisen politiikan uuden suunnan ja määrittelee tulevat väestöpoliittiset toimet, tavoitteet ja kannustimet. Valtionhallinnon lisäksi monet muut toimijat ovat ottaneet aktiivisesti kantaa Venäjän väestöpoliittiseen tilanteeseen, näiden joukossa myös Vladimir Putinin presidenttikauden aikana perustettu nuorisoliike Naši. Tutkimuksessa tukeudutaan amerikkalaisen Kenneth Burken ja belgialaisen Chaïm Perelmanin retoriikan teorioihin, mutta aineistoa lähestytään myös erilaisten politiikan teorioiden kautta. Tutkimusaineisto koostuu Našin vuonna 2005 laaditusta Manifestista, useista eri nuorisoliike Našin ja sen edustajien antamista lausunnoista ja mielipidekirjoituksista, sekä liikkeestä kirjoitetuista lehtiartikkeleista vuosilta 2005–2009. Aineisto ei siis ole täysin tarkkarajainen, mutta se tarjoaa sitäkin hedelmällisemmät lähtökohdat Našin väestöpoliittisen retoriikan ja toimijuuden hahmottamiselle. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että nuorisoliike Naši on aktiivinen väestöpoliittinen toimija, joka yrittää aktivoida ja motivoida erityisesti venäläisnuorison osallistumaan väestöpolitiikkaan. Yhtäältä Naši korostaa venäläisten yhteistä vastuuta väestöpoliittisen tilanteen ratkaisemisessa, mutta toisaalta naisten väestöpoliittista roolia alleviivataan erityisen vahvasti nuorisoliikkeen retoriikassa. Samalla kun Naši peräänkuuluttaa kaikkien venäläisten väestöpoliittista vastuuta, nousee aineistosta kuitenkin implisiittisesti esille myös se, kuinka Naši toivoisi etnisten venäläisten lukumäärän pysyvän korkeammalla ei-etnisiin venäläisiin verrattuna. Tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että Našin väestöpoliittinen toiminta ei jää ainoastaan puheiden ja suunnitelmien tasolle, vaan liike toteuttaa väestöpolitiikkaansa hyvin aktiivisesti myös käytännön tasolla.