Kamppailu Leader-metodista : kokemuksia toimintaryhmätyöstä ohjelmakaudella 2007-2013 - Juntti, Hanna-Leena (2011)
Tutkimuksessa on tarkasteltu toimintaryhmätyön eli Leader - toiminnan ohjelmakauden 2007–2013 tilaa. Tutkimustehtävänä on ollut selvittää miten toimintaryhmätoimijat kokevat ohjelmakauden alussa tapahtuneen Leader - ohjelman hallinnollisen muutoksen, jolloin Leader vietiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan niin sanotuksi neljänneksi toimintalinjaksi. Kolmella edellisellä ohjelmakaudella Leader oli oma itsenäinen ohjelmansa. Tutkimuksen näkökulman taustalla on ajatus viime vuosina tapahtuneesta hallinnollisesta muutoksesta, jota kuvataan termillä hallinnosta hallintaan (from governing to governance). Tätä 1980 – luvulla syntynyttä julkishallinnon uudistusliikettä nimitetään myös uudeksi hallinnaksi. Hallinta viittaa länsimaisten valtarakenteiden muutokseen hierarkkisesta, julkishallintokeskeisestä hallitsemisesta kohti hajautettua, verkostomaista monitoimijamallia. Vastuu on julkiselta sektorilta siirtynyt paikalliselle tasolle. Tutkimusaineiston muodostavat toimintaryhmätoimijoiden haastatteluvastaukset, jotka on kerätty kahdessa erillisessä seminaarissa. Haastatteluissa toimijoilta on kysytty heidän kokemuksiaan toimintaryhmätyön tilasta kahden ydinteeman avulla. Ensimmäinen koski niitä ongelmia, joita toiminnassa koetaan ja toinen puolestaan kartoitti toimijoiden ehdottamia ratkaisuja koettuihin ongelmiin. Analyysimenetelmänä on käytetty diskurssianalyysia, jonka avulla on pyritty tunnistamaan ne keskeiset ongelmat ja ratkaisut, joita aineistossa esiintyy. Aineistosta käy ilmi, että toimijat kokevat byrokratian lisääntyneen nykyisellä ohjelmakaudella. Byrokratia merkitsee ristiriitaa suhteessa paikallisuutta korostavalle maaseudun kehittämistyölle: sen koetaan karsivan kehittämishankkeita ja näin se vaikuttaa myös alueen elinvoimaisuuteen. Keskeisimpänä tutkimustuloksena voidaan todeta, ettei Leaderin viemistä osaksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa koeta hyväksi ratkaisuksi. Erityisiä ongelmia nykyisestä Leaderin hallintomallista koituu metodisille periaatteille, joista ankarimmin kärsii alhaalta ylös nouseva paikallisuuden eetos.