Kotilieden ikääntyneiden kuva vuosina 1957 ja 2007 - Viinikangas, Taru (2010)
Tutkielmassa tarkastellaan Kotiliesi-lehden artikkeleiden muodostamaa kuvaa 55 vuotta täyttäneistä ikääntyneistä ihmisistä vuoden 1957 ja 2007 lehdissä. Tarkoituksena on verrata eri aikakausien lehtiä ja niiden muodostamia ikääntyneiden kuvia toisiinsa. Keskeinen tutkimuskysymys on siis minkälaista ihmiskuvaa ikääntyneistä ihmisistä erilaiset tekstit Kotiliesi-lehdissä rakentavat. Tutkimuksen keskeisenä käsitteenä toimii ihmiskuva. Ihmiskuvalla korostetaan teoreettista tarkastelua ja se on tietylle kulttuurille määrättynä ajankohtana leimaa antava todellisuuden tulkinta. Kyseessä on aineistolähtöinen analyysi, jossa teoriaa rakennetaan aineistosta käsin. Kotilieden voi katsoa myös 1950-luvulla olleen keskittyneen kodinhoitoon, mutta on alkanut muistuttaa muita naistenlehtiä 2000-luvulla siinä, että kertoo parisuhteesta. Parisuhdepuheen puuttumisen lisäksi myös miehen poissaolo Kotilieden sivuilta kiinnittää huomion vuonna 1957. Mies on hyvin vähän esillä, ja hänestä muodostuukin vain yksi kuva: se, jossa hän istuu kiikkutuolissa isoisänä. Tutkielman tulokset osoittavat selkeästi, että ikääntynyt nainen näyttäytyy vuoden 1957 Kotiliedessä isoäitinä varsin hyveellisenä ja jalona, jolta liikenee rakkautta ja ymmärrystä vaikeissakin olosuhteissa. Kotiliesi kuvaa 2007 vuoden lehdessään runsaasti ikääntyneitä oman alansa uranuurtajia. Uranuurtajia esiintyi niin kirjailijoista, taiteilijoista, kuninkaallisista kuin tieteen alan ihmisistäkin. Elämän käännekohtia kuvataan usein työelämän saavutusten ja kriisien, kuten kuoleman tai sairauksien kautta. Yleisesti ottaen myös puhutaan perheestä ja lapsista. Vuoden 2007 lehdissä korostui ikääntyneiden aktiivisuus ja harrastuneisuus. Näissä artikkeleissa korostui edelleen tulevaisuudesta haaveilemisen tärkeys ikääntyneilläkin. Eläkkeelle jäädessä voi olla monenlaisia unelmia, jotka ovat toteutumista vailla. Muutamissa artikkeleissa tämä tuli esiin matkailun kohdalla. Ikääntyneet totesivat myös, että nyt on aikaa haaveiden toteuttamiseen. Ikääntyneitä kuvaa parhaiten Peter Laslettin kolmannen iän teoria heidän ulospäin suuntautumisessaan ja aktiivisuudessaan.