Lapsen perhe eron jälkeen - Soikkeli, Sanna (2012)
Avioerojen yleistymisen seurauksena moni suomalainen lapsi kokee vanhempiensa avioeron ja sitä seuraavat perhesuhteisiin liittyvät muutokset jo hyvinkin varhain eläen keskellä moninaisia perhesuhteita. Tämän pro gradu -tutkielman lähtökohtana oli tutkia vanhempiensa eron kokeneiden lasten perhesuhteita sekä lasten kokemuksia vanhempien erosta. Tarkoituksena oli selvittää, kuinka lapset käsitteellistävät oman eron jälkeisen perheensä, millaisina nämä perhesuhteet lasten kertomana ilmenevät sekä miten vanhempien ero on vaikuttanut lapsen elämään ja perhesuhteisiin. Aikaisempi lapsiin kohdistunut avioerotutkimus on kiinnittänyt huomionsa ennemmin avioeron kielteisiin seurauksiin kuin lasten omiin kertomuksiin avioeron jälkeisestä perhe-elämästä. Tämä tutkimus paikantuu kriittisen lapsuustutkimuksen kentälle ja tutkimuksen taustalla on ajatus lapsesta osaavana, oman elämänsä tulkitsijana. Tutkimuksen aineisto koostuu yhteensä kymmenen 7–15-vuotiaan suomalaisen, vanhempiensa eron kokeneen ja yhden vanhemman perheessä elävän lapsen teemahaastattelusta. Haastatteluiden lisäksi lasten perhesuhteita ja vanhempien eron jälkeisiä muutoksia tarkasteltiin sosiaalisten verkostokarttojen ja aikajanojen avulla. Laadullinen haastatteluaineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä luokittelua ja teemoittelua apuna käyttäen. Tässä tutkimuksessa lapset rakensivat oman eron jälkeisen perheensä hyvin moninaisesti ja yksilöllisin keinoin. Biologiset vanhemmat ja usein myös biologiset sisarukset olivat osa lasten perheverkostoja. Toisten lasten perheisiin lukeutuivat myös uusperheenjäsenet, ja osa oli mieltänyt jopa isovanhempansa, muut sukulaiset tai lemmikit osaksi perhettään. Verkostokarttoja analysoimalla löydettiin kaksi lasten perhekäsitysten taustalla vaikuttavaa tulkintakehystä: biologisia sidoksia korostava perhetulkinta ja joustava perhetulkinta. Lasten kertomusten mukaan vanhempien ero oli monesti surullinen kokemus ja ikävintä olivat vanhempien väliset ristiriidat. Tulosten perusteella vanhempien eroa seuraavilla muutoksilla voi kuitenkin olla kielteisten kokemusten ja muutosten lisäksi myös myönteisiä seurauksia lapsen elämään.