Presidentti Tarja Halosen uudenvuodenpuheet 2001-2008 : hyvinvointivaltion peilaaminen puheiden kautta - Koskela, Taina (2008)
Työssä on käytetty aineistona presidentti Tarja Halosen vuosina 2001–2008 pitämiä uudenvuodenpuheita. Miten hyvinvointivaltio ilmenee puheissa ja mitä muutoksia hyvinvointivaltion kehityksessä on vuosien 2001-2008 välisenä aikana ollut puheiden mukaan havaittavissa. Presidentti Tarja Halosen vuosina 2001-2008 pitämissä kaikissa uudenvuodenpuheissa on nähtävissä kaksi teemaa, jotka toistuvat puheissa: turvallisuus ja hyvinvointi. Turvallisuus käsittää Suomen kansallisen turvallisuuden ylläpidon: rikollisuuden torjunnan, pelastustoimen, maan rajojen puolustamisen sekä kriisien ennaltaehkäisyn ja toimintavalmiuden onnettomuuksien varalta, kansainvälisen turvallisuuden, taloudenkehittämisen, ihmisoikeuksien, köyhyyden ja nälänhädän poistamisen, luonnonkatastrofien ja sotien jälkeisen jälleenrakentamisen sekä ympäristöongelmien ja kansainvälisen rikollisuuden torjumisen. Presidentin puheissa käsitellään yleismaailmallista turvallisuutta ja kansalaisten arkiturvallisuutta. Yleisen turvallisuuden ja arkiturvallisuuden perustana on oikeudenmukaisuus. Oikeudenmukaisuuden kautta on mahdollista saavuttaa tasa-arvoisuutta ja näin ollen luoda edellytyksiä rauhaan ja hyvinvointiin. Arkiturvallisuus on julkisten palveluiden tarjoama turva. Se käsittää yksittäiseen kansalaiseen kohdistuvien tukien ja palveluiden verkoston, joiden tarkoituksena on mahdollistaa elämän edellytykset, mikäli kansalainen ei itse pysty kaikissa eri elämäntilanteissa huolehtimaan itsestään. Turvallisuuteen vaikuttaa myös poliittinen toiminta, joka jakautuu kansalliseen toimintaan ja kansainväliseen toimintaan. Kansallista toimintaa on hallituksen ja kansanedustajien tekemä työ kansalaisten sosiaalisen turvan edistämiseksi ja yhteiskunnan vakauden säilyttämiseksi. Kansainvälistä politiikkaa on suhteiden luominen ja ylläpitäminen. Suomen turvallisuus-politiikka lähtee siitä ajatuksesta, että kansallinen turvallisuus on yhtä kuin kansainvälinen turvallisuus.