Vieraskasvilajit puutarhan sosiaalisessa kontekstissa

Tutkielmassa on tarkoitus selvittää onko vieraslajit tunnettuja suomalaisessa puutarhakulttuurissa. Vieraslajien haitallisuus luonnon monimuotoisuudelle on noussut luonnontieteellisessä tutkimuksessa esille, mutta kattavaa sosiologista tutkimusta ilmiön sosiaalisesta ulottuvuudesta on tehty niukasti...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Sorjanen, Mikko
Muut tekijät: Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2008
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/39874
Kuvaus
Yhteenveto:Tutkielmassa on tarkoitus selvittää onko vieraslajit tunnettuja suomalaisessa puutarhakulttuurissa. Vieraslajien haitallisuus luonnon monimuotoisuudelle on noussut luonnontieteellisessä tutkimuksessa esille, mutta kattavaa sosiologista tutkimusta ilmiön sosiaalisesta ulottuvuudesta on tehty niukasti. Vieraslajeista tutkielman keskiössä ovat vieraskasvilajit ja eritoten joukko Suomen ympäristökeskuksen haitallisiksi nimeämiä koristekasveja. Teoreettinen kehys tutkimukseen tulee kriittisestä realismista. Kriittisen realismin nykyisin tunnetuin edustaja lienee Roy Bhaskar, jonka filosofisontologiseen teoriaan tutkielma hyvin vahvasti pohjautuu. Kriittinen realismi on myös sävyttänyt työn metodologisia valintoja ja aineistoon pureudutaan semioottisen mallin ja tematisoinnin avulla. Yhtenä sivujuonteena tutkielmassa on tarkoitus pintapuoleisesti arvioida kriittisen realismin soveltuvuutta ympäristösosiologiseksi teoria ja työskentely työkaluksi. Tutkielman aineistona on kaksi puutarhalehteä: Viherpiha ja Kotipuutarha. Vieraskasvi-ilmiö kotimaisessa puutarhassa näyttäytyy aineistoni valossa antropologisen työn kautta sosiaalisesti hahmotettavaan tilankokemiseen liitoksissa olevana ilmiönä. Taustalla näyttelee omaa osaansa puutarhaajien ja puutarhakulttuurin sosiaalisesta käsin rakentuva luonnonkokeminen.