Huolta ja hyväksyntää samassa suhteessa? : omaishoitajan tunteet puolisohoivassa - Hänninen, Katariina (2011)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan puoliso-omaishoidossa syntyviä tunteita omaishoitajan näkökulmasta. Tutkimuskysymyksiä on kolme: päätutkimustehtävänä on selvittää, mitä ja minkälaisia tunteita ikääntyneet puoliso-omaishoitajat tuntevat omaishoidon myötä, omaishoitajan roolissaan. Kahden muun tutkimuskysymyksen tarkoituksena on selvittää ensinnäkin eroavatko tutkimusaineiston nais- ja miesomaishoitajien tunteet, niiden synty tai sääntely toisistaan eri tunneteemojen kohdalla ja toiseksi onko ikääntymisellä roolia tai minkälaisessa roolissa ikääntyminen näyttäytyy omaishoitajien tunnepuheessa. Kolmanteen tutkimuskysymykseen vastattaessa nojaudutaan aikaisempiin tunteita käsitteleviin ikääntymisteorioihin. Tutkimuksen empiirinen aineisto on kerätty haastattelemalla yhdeksää yli 60-vuotiasta, Länsi-Suomen läänissä asuvaa puoliso-omaishoitajaa kahdessa ryhmä- ja kahdessa yksilöhaastattelussa. Tutkimushaastattelut on toteutettu teemahaastattelumenetelmän keinoin soveltamalla samaa haastattelurunkoa sekä ryhmä- että yksilöhaastatteluihin. Aineistossa nais- ja miesomaishoitajat ovat erillään siten, että seitsemän naisomaishoitajaa on osallistunut ryhmähaastatteluihin ja kaksi vaimoaan hoitavaa miesomaishoitajaa yksilöhaastatteluihin. Teemahaastattelurunko koostuu kuudesta tunneteemasta, joiden pohjalta omaishoitajien tunteita on kartoitettu ja tarkasteltu teemoittelevan sisällönanalyysin keinoin. Analyysin myötä haastateltujen puoliso-omaishoitajien tunteet jakautuivat haastatteluteemojen mukaisesti 1) arkipäivän tasolla syntyviin, 2) positiivisiin, 3) negatiivisiin, 4) tulevaisuutta ennakoiviin ja 5) voimaannuttaviin tunteisiin sekä 6) tunteiden sääntelyyn. Teemakohtaisissa tunteissa ilmeni jonkin verran päällekkäisyyttä, mikä viestii hankaluudesta asettaa tunteita ainoastaan yhden teeman alaisuuteen. Aineistossa taajimmin esiintyneitä tunteita olivat mm. hyväksyntä, huoli, kiukku ja ilo. Sekä yksityisiä että yhteisesti koettuja tunteita todettiin syntyvän paitsi suhteessa puolisoon myös omaan toimintaan ja hoitotoimenpiteisiin. Naisomaishoitajat ilmensivät ja mainitsivat puheessaan runsaammin tunteita kuin yksilöhaastatellut miehet. Aineiston mieshaastateltavien tulkittiinkin ilmentävän naisia vahvempaa tunteiden sääntelyä, joka on ikääntymisteorioissa tutkittu olevan tyypillistä tunnekäyttäytymistä nimenomaan ikääntyneelle. Ikääntyneiden puoliso-omaishoitajien tunnekarttaa muovaavatkin paitsi ikäsidonnaiset myös sukupuolisidonnaiset tunnekäyttäytymisnormit.