Kodinhoidosta parisuhteen hoitoon : Kotilieden tarjoama perhekuva vuosilta 1953 ja 2003 - Pärttö, Minna (2007)
Tutkielmassa tarkastellaan Kotiliedessä esiintyvää perhekuvaa vuosilta 1953 ja 2003. Tarkoituksena on selvittää Kotilieden artikkeleita analysoimalla ne ainekset, joista perhepuhe on muodostunut kyseisinä ajankohtina. Lähtökohtana on jako moderniin ja postmoderniin yhteiskuntaan, jossa esiintyvää perhekuvaa tutkitaan familistisen ja individualistisen perhekäsityksen valossa. Keskeisellä sijalla on perhepuheessa tapahtunut historiallinen muutos. Perhepuheen muutokset pyritään näkemään yhteiskunnan, perheen ja yksilön välisen vuorovaikutuksen tuloksena. Muutoksen lisäksi huomio kiinnitetään Kotilieden rooliin perhettä yhteiskunnallisesti muotoilevana ja määrittelevänä tekijänä. Tutkimusmenetelmänä on käytetty sisällönanalyysiä ja diskurssianalyysiä. Tutkimusaineiston muodostavat Kotiliedestä valitut artikkelit vuosilta 1953 ja 2003. Tutkielman tulokset osoittavat selvästi Kotilieden perhepuheessa tapahtuneen muutoksen. Kodinhoitamisen sijaan pääpaino perhepuheessa on siirtynyt parisuhteen ympärille. Parisuhteen problematisointia voidaan pitää postmodernille maailmalle tyypillisenä, individualistisena piirteenä. Tasa-arvokysymykset nousevat toisena merkittävänä teemana esiin perhepuheesta. Sukupuolisopimuksen mukaisesta työnjaosta perheessä on siirrytty tasa-arvokeskusteluihin, joiden laajuus ja voimakkuus lehden vuoden 2003 artikkeleissa antavat viitteitä siitä, ettei tasa-arvo sukupuolten välillä vielä toteudu yhteiskunnan, eikä perheiden tasolla. Kolmantena keskeisenä muutoksena voidaan pitää siirtymistä rationaalisuuden ihanteesta elämyksellisyyden etsintään. Elämysten kaipuu voidaan nähdä osoituksena individualistisista pyrkimyksistä kokea oma elämä ainutkertaisena ja yksilöllisenä. Perhe nähdään nyt ennen kaikkea omaa elämää rikastuttavana tekijänä.