Kolmannen sektorin työvalmentajat - Huuhka, Teija (2011)
Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella kolmannella sektorilla työskentelevien työval-mentajien roolia eri järjestöissä. Tarkoituksena on selvittää, voidaanko näitä työvalmenta-jia verrata enemmän vertaistoimijoihin vai ammattimaisiin työnohjaajiin. Tätä selvitetään esimerkiksi ammatillistumisen ja vertaistoiminnan käsitteiden kautta. Tutkimuksessa ha-lutaan tuoda esille järjestöjen omaleimaisuus kansalaisyhteiskunnan osana. Tästä näkö-kulmasta halutaan myös tarkastella työvalmentajien roolia ja tehtävää. Tutkimuksen aineisto on hankittu teemahaastatteluilla, joihin osallistui kymmenen työ-valmentajaa kuudesta eri järjestöstä Keski-Suomen alueelta. Tutkimuksen aineisto analy-soitiin pääsääntöisesti teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmin. Tämän lisäksi ana-lyysissa käytettiin myös grounded theoryn menetelmiä uusien teemojen esiin nostamisek-si aineistosta. Tämän tutkimuksen aineiston perusteella kolmannen sektorin työvalmentajat ovat verrat-tavissa enemmän vertaistoiminnan kaltaisiin toimijoihin eikä niinkään työnohjaajan am-mattiin. Tämän mukaan työvalmentajia tulisikin ohjata ja kouluttaa vertaistoimijan roolin mukaisesti. Järjestöissä tarvitaan ammattimaista toimintaa palveluntuotannossa, mutta vertaistoiminnalla järjestöt erottautuvat niin yksityisistä kuin julkisen sektorin palvelun-tuottajista.