Sosiaalinen verkosto iäkkäiden muutossa Kouvolaan - Hautalainen, Merja (2010)
Tämän tutkimuksen tehtävänä oli kuvata sitä, millä tavoin iäkkään ihmisen sosiaalinen verkoston oli mukana iäkkään muuttoprosessin eri vaiheissa siitä tilanteesta lähtien, kun ajatus muutosta syntyy siihen asti kun on asetuttu tuloalueelle. Lisäksi arvioitiin iäkkään muuton onnistuneisuutta. Tutkimuksen aineiston muodostivat 99 vuosina 2006, 2007 ja 2008 Kouvolaan muuttanutta 65 vuotta täyttänyttä kotonaan asuvaa iäkästä muuttajaa, joilta kerättiin aineisto kyselyllä. Analyysimenetelminä käytettiin sekä tilastollisia että laadullisia menetelmiä. Tilastollisesti tulokset esitettiin frekvenssi-, prosentti- ja ristiintaulukointeina ja avoimiin vastauksiin sovellettiin sisällönanalyysiä sekä aineistolähtöistä koodausta ja kvantifioimista. Tutkimukseni tuloksena esitän, että sosiaalinen verkosto on vahvasti mukana iäkkään muutossa. Sosiaalisella verkostolla on merkittävä vaikutus muuttopäätöksen syntymiseen ja muuttoprosessin eri vaiheisiin. Sosiaalinen verkosto oli tyypillisin muuton syyksi esitetty tekijä. Muuttoajatus voi olla lähtöisin muuttajan lapsilta tai verkosto voi tukea muuttopäätöstä. Sosiaalisen verkoston vähäisyys lähtöalueella, ja varsinkin suvun ja lasten sijainti ovat ohjaamassa iäkkään muuton suuntautumista. Sosiaalisen tuen tarve tai sen vähäisyys ohjaavat osaa muutoista. Asunnon valinnassa sosiaalinen verkosto voi olla apuna samoin kuin varsinaisessa muutossakin. Etenkin lapset ovat tärkeitä auttaessaan iäkästä tavaroiden pakkaamisessa, mutta jos lapsia ei ole muu sosiaalinen verkosto voi tulla iäkkään avuksi. Tavaroiden siirrossa laajemman sosiaalisen verkoston merkitys on tärkeä, mutta tavaroiden purussa kaikkein lähin sosiaalinen verkosto on tärkein. Muuton jälkeen uusi sosiaalinen verkosto lähti tutkituilla rakentumaan suhteellisen hyvin, mutta tyytymättömyys kanssakäymiseen vanhan verkoston kanssa ei kaikilta osin edennyt tyydyttävästi. Pian edellisen muuton jälkeen syntyvissä muuttosuunnitelmissa korostuvat asuntoon ja asuinpaikkaan liittyvät virhearvioinnit, joita uudella muutolla korjataan, uusi muutto ei välttämättä suuntaudu tuloalueen ulkopuolelle. Valtaosaltaan iäkkäiden muutot olivat onnistuneita.