Ruumiin henkinen voima : kirjoittamisesta ruumiillisena toimintana - Soutia, Eeva (2009)
Tutkielman lähtökohtana on tarkastella kirjoitusprosessia, erityisesti tekstin tuottamista ja siihen liittyviä haasteita. Kirjoittaminen vaatii keskittymiskykyä, eikä suotuisan työvireen saavuttaminen ole aina itsestäänselvyys. Tutkielmassa pohdin keskittymiskyvyn ongelmaa ja siihen mahdollisesti vaikuttavia asioita sekä miten kirjoittaja voi asiaan itse vaikuttaa. Kautta aikojen uskonnot ja tiede ovat määritelleet ruumiin ja hengen. Fenomenologia, metaforateoria ja kulttuurinen näkökulma katsovat ruumiillisuutta uudella tavalla osana ympäröivää maailmaa. Samalla lailla myös kirjoittaminen on vuorovaikutussuhteessa aikaan ja tilaan. Ruumiillisuus on löydettävissä myös kirjoitetussa tekstissä. Erityisesti feministit korostavat kehoa ja kehollisia tuntemuksia kirjoittamisessa. Ruumiin tuntemukset ja mieli ovat yhteydessa toisiinsa, ja näiden - ainakin jonkinasteinen - tasapaino, on edellytyksenä keskittyneelle kirjoittamiselle. Piilotajunta ja inspiraatio toimivat kirjoittamisen apuvalineinä, ja näihin pystyy vaikuttamaan kehon ja mielenhallinnan kautta. Erilaiset tavat ja rituaalit voivat myos merkittävästi auttaa kirjoittajaa työssään.