Susi Rooman valtiollisena symbolina - Rissanen, Mika (2001)
Susi oli antiikin Roomalle erottuva valtiollinen symboli. Tässä työssä esittelen, kuinka roomalaiset ja muut kansat käyttivät sutta Rooman vertauskuvana. Pyrin myös selvittämään, miksi juuri sudesta tuli roomalaisten symboli, sekä miten susisymboliikkaa tietoisesti vaalittiin. Aineistonani on ollut sekä antiikin kirjallisuus että esineellinen jäämistö. Susi on kuvannut Roomaa sekä kirjallisuudessa että esineistössä. Symbolin käyttö on ollut usein tarkoitushakuista. Keisariaikana se muodosti propagandistisen viitteen myyttiseen alkuhistoriaan, Romulus-taruun. Yksinään, ilma Romulusta ja Remusta, kuvattuna susi on ollut valtion sotilaallisen voiman vertauskuva. Rooman susiyhteys perustuu kansan esihistorialliseen totemismiin. Susi on ollut toteemieläin sekä Latiumin että lähivuoristojen kansoille. Historiallisella ajalla suden merkitys näkyi Roomassa sekä uskonnollisella että valtiollisella sektorilla: Sudet ovat keskeisessä asemassa helmikuun 15. päivänä pidettävässä Lupercalia-riitissä, joka on omistettu Faunus-jumalalle. Sutta kuvaavien luperci-pappien riitti puhdistaa ja sovittaa susien kansan, roomalaiset. Valtiollisen merkityksensä susi on saanut Romulus-Iegendan myötä. Kaupungin perustajan imettäjänä sitä kunnioitettiin kansan esiäitinä.