Ryhmäostaminen elektronisessa B2C -kaupankäynnissä - Summanen, Antti (2012)
Summanen, Antti Ryhmäostaminen elektronisessa B2C -kaupankäynnissä Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 24 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Makkonen, Markus Ryhmäostaminen on merkittävä uudistus verkkokauppojen hinnoittelussa vuosituhannen vaihtuessa. Tässä uudessa hinnoittelumekanismissa asiakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa tuotteen hinnoitteluun ja myyjä voi samalla saavuttaa merkittävää etua myyntimäärien kasvaessa. Ryhmäostaminen hyödyntää tehokkaasti asiakkaiden omia verkostoja markkinoinnissa, käyttäen viestintäkanavina internetiä ja sosiaalisen median palveluita. Tässä tutkielmassa tarkastellaan ryhmäostamista hinnoittelumekanismina ja osana verkkokaupan markkinointistrategiaa. Tavoitteena on määritellä ry-hmäostamisen käsite ja tutkia millaisia erityispiirteitä sillä on. Näiden erityis-piirteiden perusteella ryhmäostamista verrataan muihin hinnoittelumeka-nismeihin, kuten staattinen hinnoittelu ja erilaiset dynaamiset hinnoittelume-kanismit. Ryhmäostamisen eroista nousee esille erityisesti sen monimuotoisuus, kuten mahdollisen kolmannen osapuolen roolit kaupankäynnissä. Lisäksi vertaillaan ryhmäostamista hyödyntäviä verkkosivustoja Groupon, LivingSocial ja Mobshop.com. Vertailuun on valittu Yhdysvaltalainen, mutta suurin Suomessa toimiva ryhmäostosverkkokauppa Groupon, sen lähin kilpai-lija, Yhdysvaltalainen LivingSocial, sekä aiemmin mainittu vuosituhannen vaih-teessa toiminut Mobshop.com. Vertailussa Mobshop.com erottuu monipuoli-semman hinnoittelumekanisminsa ja erilaisen tuotevalikoimansa myötä.