John Ruskin : erään ajattelijan näkemyksiä taiteen kasvattavuudesta - Vuorinen, Päivi (1987)
Ruskinin hypoteesi läpi koko hänen tuotantonsa oli, että luonto ja taide, vastaanotettuna tunteen kautta, parantaa ihmisen moraalia. Hänen mukaansa luonnossa, maiseman kauneudessa voi nähdä Jumalan ilmaisevan itseään ja totuutta. Tarkastelemalla luontoa ihminen pääsee lähelle Jumalaa ja hänen oma luontonsa uudistuu. Tämän vuoksi taide, joka kuvaa luontoa, on arvokkainta taidetta. Pre-rafaeliitit saivat Ruskinilta kiitosta tutkiessan tarkoin luontoa ja olemalla nöyrä sen kuvaamisessa.