"Tunnen, että olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan" : toiminnan mielekkyys ikääntyneiden vapaaehtoistyöntekijöiden päiväkirjamerkinnöissä - Räihä, Kristiina (2012)
Väestön ikääntyessä vapaaehtoistyön merkitys ja mahdollisuudet ovat saaneet kasvavaa huomiota sekä yleisessä keskustelussa että tieteellisen tutkimuksen alalla. Koska vapaaehtoistyöllä on ikääntyvien henkilöiden hyvinvoinnin tukemisessa kasvava roolinsa, on tärkeää pyrkiä saamaan tietoa siitä, minkälaisena vapaaehtoistyöntekijät itse kokevat vapaaehtoistyön merkityksen sekä luonteen. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin Vapaaehtoistyö, ulkoliikunta ja vanhusten hyvinvointi (VAU) -hankkeeseen osallistuneiden ikääntyneiden vapaaehtoistyöntekijöiden päiväkirjamerkintöjä niissä kuvattujen toiminnan mielekkyyden sisältöjen näkökulmasta. Tutkimuksen tarkoituksena oli syventää tietoa ikääntyneiden henkilöiden vapaaehtoistyöhön osallistumisesta sekä vapaaehtoistyön mielekkyyteen liittyvistä tekijöistä.