Kriisinhallinnan taito : EU:n siviilikriisinhallintaoperaatioiden henkilökunnan osaamistarpeet asiantuntijahaastattelujen valossa - Peltola, Markus (2007)
Tämä sosiologian pro gradu -tutkielma käsittelee EU:n siviilikriisinhallintaoperaatioissa tarvittavaa osaamista. Tutkin operaatioissa työskennelleiden suomalaisten asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, millaisia tietoja, taitoja, asenteita ja ominaisuuksia työ siviilikriisinhallintaoperaatioissa edellyttää. Lähestyn aihetta kymmenen teemahaastattelun kautta. Tutkimukseni teoreettisessa viitekehyksessä yhdistyvät työnanalyysin, sotateorian ja laadullisen sosiologisen tutkimuksen näkökulmat. Tutkimuksessa osoitan, että siviilikriisinhallintatehtävissä vaadittava osaaminen muodostuu vahvasta ammattitaidosta, sen oikeanlaisesta käytöstä ja kyvystä vastata ympäristötekijöiden aiheuttamiin haasteisiin. Tutkimuksessani esitän, että siviilikriisinhallinnassa on pohjimmiltaan kyse kyvystä tuottaa operaation kohteena olevaan yhteiskuntaan sopivia ratkaisuja sekä kyvystä saada yhteiskunta sitoutumaan niihin.