Osallistumisen iloa ja omia rajoja : eläkeläiset vapaaehtoistoiminnassa - Makkonen, Maiju (2008)
Tutkimuksen kohteena ovat eläkeläiset, jotka ovat osallistuneet Eläkeliiton Arjen ankkuritkurssille. Tutkimuksessa tarkastellaan vapaaehtoistoiminnan ja osallistumisen osaa ja merkitystä näiden eläkeläisten elämässä sekä kolmatta ikää ja aktiivista ikääntymistä näiden merkitysten kautta. Teoreettisena viitekehyksenä tutkimuksessa on kansalaisyhteiskunnan ja aktiivisen kansalaisuuden käsitteet. Haastatteluihin osallistui kahdeksan henkilöä, joista seitsemän otettiin mukaan lopulliseen tutkimukseen. Tutkimuksessa mukana olleille eläkeläisille vapaaehtoistoiminta näyttää olevan harrastus, joka on antoisaa, mutta jonka kautta annetaan myös toisille. Keskeistä on, että vapaaehtoistoiminnan kuluttavalle puolelle on asetettava rajat. Vapaaehtoistoiminta ei saa viedä liiallisesti aikaa ja siihen osallistutaan oman jaksamisen rajoissa, mikä erottaa sen selvästi ansiotyöstä. Vapaaehtoistoiminnasta ja osallistumisesta ei saa tulla pakko. Osallistumista ja aktiivisuutta halutaan säädellä, koska liiallinen velvoittavuus ei olisi mielekästä. Vapaaehtoistoimintaan osallistumisen merkitysten valossa kolmas ikä näyttäytyy aikana, jota ei säätele aikataulut ja velvollisuudet. Kolmas ikä on aikaa, jolloin tehdään itselle tärkeitä asioita omien resurssien mukaan. Tutkimuksen eläkeläisten keskuudessa osallistumisen yleisesti ottaen katsotaan olevan hyvä asia yksilölle itselleen, mutta mielipiteissä korostuu myös se, ettei osallistuminen sovi kaikille. Osallistumisen vapaaehtoista luonnetta on tärkeää pitää yllä, mikä antaa mahdollisuuden monimuotoisen ikääntymisen arvostamiselle. Laajemman viitekehyksen kontekstissa tarkasteltuna kolmannen iän aktiivisuus ja osallistuminen näyttää sopivan hyvin muuttuneeseen aktiivisen kansalaisuuden ja vapaaehtoistoiminnan luonteeseen, missä korostuu kansalaisen omat intressit ja oma etu.