Lapsuus vanhempien alkoholiongelmien varjossa : lapsuuden koetut vaikutukset aikuisiällä - Malmivaara, Laura (2011)
Tutkimuksessani tarkastelen alkoholiongelmaisten vanhempien kanssa eletyn lapsuuden merkitystä ja vaikutuksia myöhemmälle elämälle. Tutkimuksen aineisto kerättiin kesällä 2007 teemahaastatteluita käyttäen. Tutkimukseen osallistui kymmenen henkilöä. Heistä yhdeksän oli naisia ja yksi mies. Aineiston analyysimenetelmänä on käytetty sisällönanalyysia sekä teemoittelua. Niiden avulla aineistosta nousi esiin tutkittaville yhteisenä piirteenä se, että lapsuus koettiin merkitykseltään menetettynä. Tutkittavien mukaan normaali lapsuus oli jäänyt kokematta, ja he kokivat katkeruutta normaalin lapsuuden puuttumisesta. Tulosten perusteella lapsuudella on ollut suuri merkitys ja vaikutus myös myöhempään elämään. Lapsuuden kautta on välittynyt aikuisuuteen saakka erilaisia haittoja, ongelmia sekä vaikutuksia, joita tutkittavat yhä kantavat mukanaan. Teemoittelun avulla voitiin aineistosta nostaa lisäksi esiin seuraavanlaisia teemoja. Teema apua kokemuksiin käsittelee sitä, kuinka tutkittaville on ollut merkittävää kokemusten läpikäyminen ulkopuolisen avun kautta. Teema alkoholi paheksuttuna kuvastaa tutkittavien suhtautumista aikuisuudessa alkoholiin sekä alkoholinkäytön tilanteisiin. Erilaisten arvojen teema puolestaan kertoo tutkittavien erilaisista arvoista suhteessa lapsuuden perheen arvoihin. Teema ongelmallinen tunne-elämä käsittelee tutkittavien kokemuksia tunne-elämän erilaisista ja eriasteisista ongelmista myöhemmällä iällä. Viimeisin teema, alkoholin sävyttämä lapsuus: yhden- lainen malli elämästä, kertoo tutkittavien saamasta elämänmallista ja sen toistamisesta aikui- suudessa. Tulokset vahvistavat melko pitkälle olemassaolevaa tutkimustietoa aiheesta. Tämä tutkimukksen puitteissa voisi myös todeta, että lapsuudella on ollut ilmeisen suuri merkitys myöhempään elämänkulkuun.