Mitä sosiaalipalveluyrittäjyydestä tiedetään? : review-tutkimus - Huhtamäki, Susanna (2011)
Tässä pro gradu- tutkielmassa keskityin tarkastelemaan sosiaalipalveluyrittäjyyttä reviewtutkimuksen keinoin. Päätavoitteeni oli kartoittaa sosiaalipalveluyrittäjyydestä tähän mennessä tehtyä kotimaista ja ulkomaista tutkimusta. Hyödynsin työssä kuitenkin myös muuta aineistoa kuin tutkimuksia. Pyrin tutkimuksellani tuomaan esiin sosiaalipalveluyrittäjyyden tutkimuksessa käsitellyt keskeisimmät teemat ja toisaalta mahdolliset jatkotutkimustarpeet. Aiheen ajankohtaisuuden vuoksi minua kiinnostivat myös alaan liittyvät yhteiskuntapoliittiset näkokohdat. Aineiston keräsin kahdessa kotimaisessa ja yhdessä ulkomaisessa tietokannassa suorittamieni tiedonhakujen kautta. Analyysimenetelmäkseni valitsin review-tutkimukselle tyypillisen sisällönanalyysin. Tutkimuksessani selvisi, että sosiaalipalveluyrittäjyyttä on tähän mennessä tutkittu verrattain vähän ja yleensä vielä yhteydessä terveyspalveluyrittäjyyteen. Sosiaalipalveluyrittäjyyden tutkimuksessa oli keskitytty ensinnäkin tarkastelemaan sosiaalipalveluyrittäjäksi ryhtymistä ja kokemuksia alalla toimimisesta. Tietyt alaan liittyvät ominaispiirteet ja ongelmat sekä yhteiskuntapoliittiset näkökohdat kuten julkisen ja yksityisen sektorin yhteensovittaminen, toimialan naisvaltaisuus sekä yrittäjien tekemät pitkät työpäivät oli nostettu tutkimuksessa esiin. Toisaalta jotkin teemat olivat jääneet vähemmälle huomiolle. Jatkotutkimusta kaivattiin esimerkiksi yritysten johtajuudesta sekä työntekijöiden asemasta sosiaalipalveluyrityksissä.