Sosiaalityö sairaalaorganisaatioissa : sairaanhoitopiirien johtavien viranhaltijoiden näkemyksiä sosiaalityöstä, sen asemasta ja kehittämisestä sairaalaorganisaatioissa - Hillukkala, Satu (2010)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin sairaanhoitopiirien johtavien viranhaltijoiden näkemyksiä erikoissairaanhoidon sosiaalityöstä, sen asemasta ja kehittämisestä sairaanhoitopiireissä. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia myös kahden eri organisaatioryhmän; hallintokeskuksen ja organisaatiorakenteessa porrasta alempana työskentelevän vastuualue- , tulosyksikkö- ja toimialuetason välillä. Tutkimusotteena toimii survey-tutkimus. Tutkimusta varten tehtiin sähköinen kyselylomake ja se suunnattiin sairaanhoitopiirien johtajille, hallintoylilääkäreille, johtajaylilääkäreille, hallintoylihoitajille, henkilöstöjohtajille sekä organisaatiorakenteesta riippuen vastuualueiden, tulosyksiköiden tai toimialueiden johtajille. Kvantitatiivinen aineisto muodostaa tutkimuksessa pääaineiston ja sen analysoinnissa käytettiin pääkomponenttianalyysiä, erotteluanalyysiä ja T-testiä. Kvalitatiivinen aineisto toimii täydentävänä aineistona ja sen analysointi tapahtui teemoittelun avulla. Tutkimus toi esille sen, että lähes kaikki vastaajista näkivät sosiaalityön tärkeänä potilaan kokonaishoidossa. Sosiaalityöntekijän asemaan moniammatillisessa ryhmässä vastaajien mielestä vaikutti sosiaalityöntekijän oma suhtautuminen työhönsä ja korkea ammattitaito ja kouluttautuminen. Vastauksista ilmeni, että yhteydenpito sosiaalityöntekijöiden ja hallinnon työntekijöiden välillä oli melko vähäistä. Suurin osa vastaajista näki sosiaalityön näkökulman tarpeellisena sairaanhoitopiirin hallinnollisessa päätöksenteossa. Yhtä suuri osa vastanneista kuitenkin nosti esille sen, ettei sosiaalityön näkökulmaa hallinnollisessa päätöksenteossa oteta heidän mielestään hyvin huomioon. Vastauksista tuli ilmi myös se, että sosiaalityöntekijän rooli rinnastettiin melko usein hoitajan rooliin. Johtavat viranhaltijat olivat tämän tutkimuksen mukaan kehitysmyönteisiä sosiaalityön suhteen, mutta 70 % vastaajista toi esille sen, että sosiaalityötä organisaatioissa oli kehitetty vähän tai ei lainkaan. Tutkimus osoitti, että yhteydenpito hallintokeskuksesta sosiaalityöntekijöihin oli vähäisempää kuin vastuualue-, tulosyksikkö- ja toimialuetasolta. Lisäksi hallintokeskuksessa työskentelevien ryhmä oli enemmän samaa mieltä siitä, että 1) erikoissairaanhoidon sosiaalityöntekijän tärkeimpiä tehtäviä olivat asiakkaan/potilaan oikeuksien ajaminen ja asiakkaan/potilaan hyvinvoinnin kartoittaminen ja edistäminen 2) sosiaalityö on tunnettavaa ja saatavaa sekä 3) sosiaalityöntekijöiden asiantuntemus sairaanhoitopiirien hallinnollisessa päätöksenteossa on tarpeellista.