Ammatillista keskustelua päivähoidon ja lastensuojelun yhteistyöstä : Sosiaalitieto- ja Lastentarha-lehtien analyysi vuosilta 2006-2010 - Haapsalo, Paula (2011)
Tutkimuksessa tarkastellaan lastensuojelun ja päivähoidon yhteistyötä sosiaalityön ja varhaiskasvatuksen ammattilehtien sisältämän aineiston avulla. Keskeisenä kysymyksenä on, miten moniammatillista yhteistyötä aineistossa käsitellään ja miten siitä keskustellaan. Tutkimus kohdentuu kuntien järjestämiin lakisääteisiin peruspalveluihin, lastensuojeluun ja päivähoitoon. Aineistona tutkimuksessa on 76 artikkelia vuosina 2006-2010 ilmestyneistä Sosiaaliturva-/Sosiaalitieto-lehdistä ja Lastentarha-lehdistä. Tutkimusmenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysia sovellettuna grounded theory –menetelmää. Tutkimus osoitti yhteistyön kahden eri toimintakulttuurin välillä joustavaksi. Aineistossa yhteistyöhön liitettiin: huoli lapsesta, kasvatusyhteisö, moniammatillinen yhteistyö, peruspalvelut ja lapsen etu. Näihin viiteen kategoriaan tiivistyi yhteinen lasten kasvatustyö. Aineistossa tuli keskeisesti esille varhainen puuttuminen ja huoli lapsesta. Yhteistyö teemaan liittyivät myös kunnissa toimineet erilaiset hankkeet ja projektit. Tutkimustulosten mukaan Sosiaaliturva-/Sosiaalitieto-lehdissä ja Lastentarha-lehdissä moniammatillista yhteistyötä kuvataan ensisijaisesti huolena lapsesta ja etenkin varhaiskasvatuksen ammattilehdissä varhaisella puuttumisella. Yleisemmällä tasolla viranomais- ja palveluorganisaatiossa yhteistyötä esitettiin tärkeänä työmenetelmänä lastensuojelun avohuollossa. Useimmiten äänessä olivat sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen asiantuntijat, kentän ja palvelujen käyttäjien ääni ei tullut esille. Asiantuntijoiden huoli lapsesta oli merkittävä ja toisaalta resurssien vähäisyys sekä kuntien säästöt puhuttivat heitä. Olen halunnut pro gradu –tutkielmassani nostaa keskiöön tutkimusintressini kohteen eli lastensuojelun avohuollon ennaltaehkäisevän työn yhteistyössä päivähoidon kanssa. Asiantuntijoiden keskusteluissa pidettiin tärkeänä lapsiperheiden tukemista avohuollollisin keinoin, joka aineistossani ilmeni selkeästi. Tämä tulos vahvistaa tutkimukseni lähtöoletusta, jonka mukaan lapsen kasvattamiseen tarvitaan joskus myös ulkopuolista tukea. Tutkimustulosteni perusteella päivähoitoon ja lastensuojeluun tulisi lisätä resursseja, jolloin olisi riittävästi henkilökuntaa tukemaan lastensuojelun avohuollon tuella lapsiperheitä.