Kehollisuuden ilmi tuleminen - Saarinen, Juha (2011)
Tässä tutkielmassa on tarkoitus selvittää, miten kehollisuus strukturoi tietoisuutta. Tutkimuksen taustalla on vaikuttavana tekijänä nykyihmisen tarkastelua hallitseva ihmisen mekaaninen kuva, jonka perusteita on aiheellista tarkastella uudelleen. Tutkimuksen kohteena on mielenfilosofian ”ruumis/mieli” (body/mind)-ongelma, mutta jonka kysymykset ja vastaukset ovat siirtyneet kognitiotieteiden alaisuuteen. Vastaukset, joita ruumis/mieli-ongelmaan on annettu, ovat jääneet vaillinaisiksi, koska joko ruumis tai keho on ohitettu täysin tai on tarkasteltu vain mieltä ja ruumista, mutta ilman kehollisuutta. Tutkielman tarkoituksena on avata kehollisuutta osaksi tietoista toimintaa, koska kehollisuus strukturoi tietoisuutta toiminnassa muokaten tekemisen muuttuvia prosesseja osana toiminnallista kontekstia. Kehollisuuden ilmi tuleminen on ennen kielellisyyttä tapahtuvaa kehollista monimuotoisuutta ja monimerkityksellisyyttä tietoisuudelle. Tämän kuvan esiintuomisen perustana ovat Maxine Sheets-Johnstonen tutkimukset liikkuvasta ihmisestä. Tutkimus on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan ruumiskehollisuuden muotoutumista osaksi mielenfilosofian ja kognitiotieteiden tutkimuskenttää ja selvitetään sitä, miten ruumiillisuus ja kehollisuus jäävät usein tarkastelun ulkopuolelle. Samalla esitetään, miten ihmisen mekaaninen kuva on murroksessa, koska käsitykset niin aineellisesta perustasta kuin ihmisestä avoimena systeeminä osana tieteellistä tarkastelua ovat muuttumassa. Toisessa osassa tarkastellaan sitä, miten kehollisuus muotoutuu kielellisyyden taustalle ennen kielellistä kokemusta. Tutkimuksessa osoitetaan, että kehollisuuden ilmi tulemisen dynaaminen luonne soveltuu heikosti kokonaiskuvaan, mikäli tarkastelun kehikkona on ihmisen sensorimotorinen perusta tai Body Schema- ja Body Image-jaottelu. Sen sijaan, kehollisuuden ilmi tuleminen on mahdollista tietoisessa ja kokemuksellisessa toiminnassa, jossa kehollisuus ja tietoisuus muotoutuvat toistensa yhteyteen osana muuttuvaa toimintaa. Tietoisuuden ja kehollisuuden on pelattava samaa peliä.