Foucault'n vapaus : vapaus Michel Foucault'n subjektikäsityksessä - Kaikosuo, Petri (2011)
Tutkielman tarkoituksena on tarkastella, mitä annettavaa Michel Foucault’n ”jälkistrukturalistisella” tavalla ymmärtää subjekti ja vapaus voisi olla subjektin sekä tämän autonomian ja vapauden väitettyyn kriisiin nykykulttuurissa, jonka keskeisenä eetoksena katsotaan olevan liberaali individualismi eri muodoissaan. Vapauden ja autonomian väitetty kriisi on sekä filosofinen että poliittinen. Tutkimuksen päämäärät ovat saman suuntaiset kuin Foucault’n arkeologiassa. Tarkoitus on kartoittaa, kuinka mahdollisuuden ehdot nykyisyyden kokemiselle ovat muototuneet, kuinka kokemus subjektiudesta syntyy. Keskeinen tutkimista motivoiva kysymys on Foucault’n esittämä: ”Kuinka vapaita olemme ajattelemaan toisin?”. Kysyessämme nykyisyyttä, meidän täytyy kääntää katseemme menneeseen, siihen, kuinka tähän ollaan tultu. Tämän vuoksi työssä annetaan yksi kuvaus siitä, miten moderni yksilöllisyys on syntynyt ja millaiset intressit ovat vaikuttaneet nykykulttuurin arvopohjan muotoutumiseen. Lähden tutkimuksessani liikkeelle luonnehtimalla modernia aikaa ja yhteiskuntaa sekä ihmisenä olemisen nimenomaan moderniin ja postmoderniin aikaan liittyviä erityispiirteitä. Tähän liittyen tarkastelen sekä indivdiualistisen ihmiskäsityksen kehitystä sekä yksilön ja yhteisön lähtökohdakseen ottavien näkemysten peruslähtökohtia ja jännitteitä. Esittelen yksilön autonomian, itsemääräämisen käsitettä, autonomian ehtoja ja edellytyksiä sekä kysymyksiä siitä, mitä kuuluu yksilön itsemääräämisen alaan, mikä on sen suhde vapauteen. Charles Taylorin pohjalta tarkastelen autenttisuutta, itsensä toteuttamisen eetosta nykyihmisen yhtenä keskeisimmistä eteenpäin vievistä voimista. Tähän asti esitettu muodostaa pohjan ja taustan käsitellä Foucault’n ajattelusta hahmottuvaa käsitystä subjektista. Keskeistä tälle poststrukturalistiseksi kuvatulle käsitykselle on subjektin ja tämän vapauden näkeminen ihmisyksilöstä irrotettuna. Johanna Oksalan esitykseen tukeutuen tarkastelen subjektin vapautta Foucault’n ajattelussa kielen, ruumiin ja etiikan tasoilla.