Työhyvinvoinnin koettu muutos työntekijöiden osallistumista korostavassa valmennusohjelmassa - Kaskivirta, Ville (2012)
Kaskivirta, Ville 2012. Työhyvinvoinnin koettu muutos työntekijöiden osallistumista korostavassa valmennusohjelmassa. Liikuntabiologian laitos, Jyväskylän yliopisto, 69 s. Työhyvinvointi on erittäin tärkeä osa toimivaa ja menestyvää yrityskulttuuria. Työhyvinvoinnin tarve ja sen selkeät puutteet ovat tulleet kansainvälisesti voimakkaasti esiin kasvavien sairaseläkkeiden ja ennenaikaisen työelämästä poistumisen muodossa. Voimakkaasti muuttuvan huoltosuhteen takia ihmisten työurien pidentäminen on välttämätöntä monissa länsimaissa ja tutkimukset tehokkaimpien keinojen selvittämiseksi ovat jatkuvasti käynnissä. Tämä kvantitatiivinen tutkimus on tehty Suomessa syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana. Kohdeorganisaationa osallistavassa työhyvinvointiohjelmassa oli kansainvälisen yrityksen Etelä-Suomessa sijaitseva 100 hengen yksikkö. Tutkimusmetodina oli kyselytutkimus jossa kysyttiin fyysiseen aktiivisuuteen, ravintoon ja työyhteisön toimintaan liittyviä kysymyksiä. Kyselytutkimuksen avulla pyrittiin myös selvittämään kuinka osallistava työhyvinvointiohjelma vaikuttaa henkilöstön kokemaan työhyvinvointiin ja kuinka fyysinen aktiivisuus sekä terveet elämäntavat vaikuttavat koettuun työhyvinvointiin. Kyselyn tuloksia analysoitiin t-testin ja regressioanalyysin avulla, joilla pyrittiin selvittämään hyvinvointiohjelman tilastollista merkitsevyyttä. Ohjelma oli kestoltaan 9 kuukautta, joka sisälsi 4 puolen työpäivän mittaista työhyvinvointitapahtumaa. Tapahtuman kestosta puolet käytettiin osallistavaan työhyvinvointi- valmennukseen, ja puolet erilaisiin liikuntalajikokeiluihin. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että tilastollisesti merkitsevää muutosta henkilöstön kokemassa työhyvinvoinnissa ei ollut, mutta fyysinen aktiivisuus ja terveet elämäntavat korreloivat positiivisesti (r=0.236, p=0.05) koetun työhyvinvoinnin kanssa. Johtopäätöksenä voidaan todeta työhyvinvoinnin olevan monipuolinen kokonaisuus, jota tulee kehittää kokonaisvaltaisesti ja systemaattisesti.