Labourista New Labouriksi - hyvinvointivaltiosta kilpailuvaltioksi : talouspoliittisen kielen muutos Labour-puolueen vaaliohjelmissa 1979-1997 - Ylinentalo, Eero (2009)
Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, kuinka Labour-puolueen käyttämä taloudellinen retoriikka ja käsitteet olivat muuttuneet parlamenttivaaliohjelmissa ajanjaksona 1979–1997. Ajanjakso on kattava kuvaus Labourin poliittisesta ja rakenteellisesta muutoksesta. Toisen maailmansodan jälkeisessä Britanniassa vallitsi jatkuva talouskasvun aikakausi, jota kutsutaan tutkimuksessa ”hyvinvointikonsensukseksi”. Vuoden 1973 öljykriisistä käynnistyi ajanjakso, jota kuvasi korkea työttömyys ja inflaatio. Britannian uusoikeisto haastoi ”hyvinvointikonsensuksen” 1970-luvun lopulla. Tutkimuksen näkökulma on muotoiltu Philip Cernyn esittämän teesin pohjalta: talouspoliittista ja yhteiskunnallista muutosta karakterisoi nopea siirtyminen ”keynesiläisestä hyvinvointivaltiosta kilpailuvaltioksi”. Tarkastelun kohteena oli miten Labour hylkäsi keynesiläisen hyvinvointivaltion idean, kielen ja käsitteet ja muutti talouspoliittisia lähtökohtiaan. Analyysi perustuu puolueohjelmatutkimukseen ja käsiteanalyysiin. Tutkimuksen aineiston muodostivat Labourpuolueen parlamenttivaaliohjelmat vuosilta 1979, 1983, 1987, 1992 ja 1997. Poliittisen kielen luennalla nostetaan esiin vaaliohjelmien talouspoliittisen kielen muutoksen kannalta oleelliset osat. Analyysi jakautuu kilpailuvaltion taloudellisten peruskäsitteiden sekä välttämättömyyden kielen analyysiin. Kilpailuvaltion käsitteitä ovat muutos, jousto, kilpailukyky, osaaminen, innovaatio ja teknologia. Analysoitavia peruskäsitteitä ovat talous, hyvinvointi ja yhteiskunta. Tutkimustulokseni esitän, että Labourin vaaliohjelmien 1979 ja 1983 käsitteet nousevat ”keynesiläisestä hyvinvointivaltiokielestä ja vuosien 1987 ja 1992 ohjelmien talouspoliittinen kieli oli murrosvaiheessa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että New Labouriksi julistautunut puolueen vuoden 1997 vaaliohjelman käsitteet tulevat monetaristisesta talousteoriasta ja kilpailuvaltion kielestä. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että Labour on kokenut vuosien 1979 ja 1997 välisenä aikana käsitteellisen muodonmuutoksen.