Juhlaruokaa ja arkiruokaa syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa

Tämän pro gradu-tutkielman tarkoituksena on selvittää juhla- ja arkiruokailuun liittyviä merkityksiä naistenlehden suomalaisessa naistenlehdessä. Varsinaisesti tutkimuksen kohteena on kaksi erilaista ruokajuttutyyppiä Me Naiset-lehdessä. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on, minkälaisia merkityksiä na...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Hildén, Ilona
Other Authors: Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2008
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38604
_version_ 1826225709108953088
author Hildén, Ilona
author2 Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Hildén, Ilona Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Hildén, Ilona Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Hildén, Ilona
datasource_str_mv jyx
description Tämän pro gradu-tutkielman tarkoituksena on selvittää juhla- ja arkiruokailuun liittyviä merkityksiä naistenlehden suomalaisessa naistenlehdessä. Varsinaisesti tutkimuksen kohteena on kaksi erilaista ruokajuttutyyppiä Me Naiset-lehdessä. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on, minkälaisia merkityksiä naisille suunnatussa yleisaikakauslehdessä liitetään juhla- ja arkiruokailuun? Tutkielma lähtee liikkeelle ajatuksesta, että ruokaa koskevat valinnat eivät siis ole pelkästään ravitsemuksellisia, vaan myös kulttuurisia ja symbolisia valintoja. Ruoan valinnan ja ruokatapojen muokkaajana kulttuuri on ratkaisevassa asemassa. Tutkielmassa pyritään juhlan ja arjen eronteon kautta avaamaan lehdessä ruoanvalintaan liitettyjä merkityksiä myös laajemmin. Aineistona on Me Naisten vuosikerrasta 2007 kootut ruokajutut ja TV-snäksi-palstat. Vuosikerrasta suoritetaan löyhä sisälönanalyysi Johanna Mäkelän vastinpareja soveltaen. Tämän jälkeen aineistosta nostetaan 4 esimerkkiä, jotka analysoidaan Barthesin semioottista analyysimenetelmää käyttäen. Ruokajuttujen perusteella juhla ja arki eroavat toisistaan hedonistisen ja askeettisen asenteen perusteella. Juhla-ateria on myös laajempi ja sturkturoidumpi kuin arkiateria. Molemmissa tapauksissa tyylittely kuuluu olennaisena osana ateriointiin. Lehti myös tarjoaa yhdessäsyömisen mallia sekä arkeen että juhlaan. TV-snäksistä poimitaan ruokajutuille vastakkaisia merkityksiä. Juhla ja arki eivät eroa toisistaan lainkaan. Palstalla yksinsyömistä korostetaan, eikä ruokaa aseteta tarjolle erityisesti.
first_indexed 2023-03-22T10:00:20Z
format Pro gradu
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Hilde\u0301n, Ilona", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2012-09-21T09:20:14Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2012-09-21T09:20:14Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2008", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1231010", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38604", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n pro gradu-tutkielman tarkoituksena on selvitt\u00e4\u00e4 juhla- ja arkiruokailuun liittyvi\u00e4 merkityksi\u00e4 naistenlehden suomalaisessa naistenlehdess\u00e4. Varsinaisesti tutkimuksen kohteena on kaksi erilaista ruokajuttutyyppi\u00e4 Me Naiset-lehdess\u00e4.\r\nTutkielman tutkimuskysymyksen\u00e4 on, mink\u00e4laisia merkityksi\u00e4 naisille suunnatussa yleisaikakauslehdess\u00e4 liitet\u00e4\u00e4n juhla- ja arkiruokailuun? Tutkielma l\u00e4htee liikkeelle ajatuksesta, ett\u00e4 ruokaa koskevat valinnat eiv\u00e4t siis ole pelk\u00e4st\u00e4\u00e4n ravitsemuksellisia, vaan my\u00f6s kulttuurisia ja symbolisia valintoja. Ruoan valinnan ja ruokatapojen muokkaajana kulttuuri on ratkaisevassa asemassa. Tutkielmassa pyrit\u00e4\u00e4n juhlan ja arjen eronteon kautta avaamaan lehdess\u00e4 ruoanvalintaan liitettyj\u00e4 merkityksi\u00e4 my\u00f6s laajemmin.\r\nAineistona on Me Naisten vuosikerrasta 2007 kootut ruokajutut ja TV-sn\u00e4ksi-palstat. Vuosikerrasta suoritetaan l\u00f6yh\u00e4 sis\u00e4l\u00f6nanalyysi Johanna M\u00e4kel\u00e4n vastinpareja soveltaen. T\u00e4m\u00e4n j\u00e4lkeen aineistosta nostetaan 4 esimerkki\u00e4, jotka analysoidaan Barthesin semioottista analyysimenetelm\u00e4\u00e4 k\u00e4ytt\u00e4en.\r\nRuokajuttujen perusteella juhla ja arki eroavat toisistaan hedonistisen ja askeettisen asenteen perusteella. Juhla-ateria on my\u00f6s laajempi ja sturkturoidumpi kuin arkiateria. Molemmissa tapauksissa tyylittely kuuluu olennaisena osana ateriointiin. Lehti my\u00f6s tarjoaa yhdess\u00e4sy\u00f6misen mallia sek\u00e4 arkeen ett\u00e4 juhlaan. TV-sn\u00e4ksist\u00e4 poimitaan ruokajutuille vastakkaisia merkityksi\u00e4. Juhla ja arki eiv\u00e4t eroa toisistaan lainkaan. Palstalla yksinsy\u00f6mist\u00e4 korostetaan, eik\u00e4 ruokaa aseteta tarjolle erityisesti.", "language": null, "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Miia Hakanen (mihakane) on 2012-09-21 09:20:14.032754. Form: Admin-lomake Pro gradu -t\u00f6ille (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/admin-lomake-pro-gradu-toille). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2012-09-21T09:20:14Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201209212477.pdf: 551715 bytes, checksum: 585ca321aa579f4c8777bf59433438a9 (MD5)\r\nlicense.html: 107 bytes, checksum: a7d86e598caa500b1b433bbb9dc8ef1c (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2012-09-21T09:20:14Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201209212477.pdf: 551715 bytes, checksum: 585ca321aa579f4c8777bf59433438a9 (MD5)\r\nlicense.html: 107 bytes, checksum: a7d86e598caa500b1b433bbb9dc8ef1c (MD5)\r\n Previous issue date: 2008", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "101 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokakulttuuri", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kulutus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "naistenlehti", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "semioottinen mediatutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kuva-analyysi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Juhlaruokaa ja arkiruokaa : sy\u00f6miseen liitetyt merkitykset Me Naisissa", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201209212477", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sosiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sociology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2012-09-21T09:20:14Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "restrictedAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "203", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokakulttuuri", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulutus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "naistenlehdet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kuva-analyysi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_38604
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:58Z
main_date 2008-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2008
publishDate 2008
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Hildén, Ilona Juhlaruokaa ja arkiruokaa : syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa ruokakulttuuri kulutus naistenlehti semioottinen mediatutkimus kuva-analyysi Sosiologia Sociology 203 ruoka naistenlehdet
title Juhlaruokaa ja arkiruokaa : syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa
title_full Juhlaruokaa ja arkiruokaa : syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa
title_fullStr Juhlaruokaa ja arkiruokaa : syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa Juhlaruokaa ja arkiruokaa : syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa
title_full_unstemmed Juhlaruokaa ja arkiruokaa : syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa Juhlaruokaa ja arkiruokaa : syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa
title_short Juhlaruokaa ja arkiruokaa
title_sort juhlaruokaa ja arkiruokaa syömiseen liitetyt merkitykset me naisissa
title_sub syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa
title_txtP Juhlaruokaa ja arkiruokaa : syömiseen liitetyt merkitykset Me Naisissa
topic ruokakulttuuri kulutus naistenlehti semioottinen mediatutkimus kuva-analyysi Sosiologia Sociology 203 ruoka naistenlehdet
topic_facet 203 Sociology Sosiologia kulutus kuva-analyysi naistenlehdet naistenlehti ruoka ruokakulttuuri semioottinen mediatutkimus
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38604 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201209212477
work_keys_str_mv AT hildenilona juhlaruokaajaarkiruokaasyömiseenliitetytmerkityksetmenaisissa