Utopismi mimeettisen ja esteettisen representaation teorian näkökulmasta : lukutapoja Park Chung Heen Our Nation's Path -teokseen - Uusi-Hakala, Lauri (2009)
Kaksiosainen tutkimus tarkastelee ensisijaisesti eri määritelmiä utopismista käyttäen metodeina F.A. Ankersmitin mimeettisen ja esteettisen representaation teoriaa sekä Bonnie Honigin politiikan korvaamisen teoriaa. Toinen tarkastelun kohde on Etelä-Korean entisen presidentin Park Chung Heen ensimmäinen teoksen Our Nation's Pathin utopistiset elementit. Nämä osat yhdistämällä tutkimus luo uusia lukutapoja erityisesti Our Nation's Pathiin. Teoreettisen analyysin kohteina on kuusi eri käsitystä utopismista. Analysoitavat teoreetikot ovat Glenn Negley & J. Max Patrick, George Kateb, Krishan Kumar, Lucy Sargisson, Leonidas Donskis ja E. H. Carr. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää utopismin käsitteen käyttökelpoisuutta nykypolitologian näkökulmasta. Utopismi on usein julistettu kuolleeksi erityisesti postmodernismin myötä, samalla kun uusia utopistisia teorioita luodaan jatkuvasti. Tutkimus pyrkii myös testaamaan utopismin käyttökelpoisuutta poliittisen retoriikan analyysityökaluna. Our Nation's Path -teoksesta pyritään löytämään uusia ulottuvuuksia tämän uuden perspektiivin avulla. Näennäisestä yhteensopimattomuudestaan huolimatta postmodernismi ja utopismi on tämän tutkimuksen valossa myös mahdollista sovittaa yhteen. Lukemattomissa eri muodoissa esiintyvän utopismin jokin muoto onnistuu aina väistämään utopismiin kohdistuvan kritiikin, ja usein tehty utopismin kuolleeksi julistaminen onkin tutkimuksen mukaan ollut vähintäänkin ennenaikaista. Tutkimuksen Parkia käsittelevä osa auttaa ymmärtämään paremmin Parkin retoriikan takana piilossa olevia motiiveja uudella näkökulmallaan.