"Kaikki lähtee tiimistä" : aamutuottajien työ Yleisradion maakuntaradioissa - Turunen, Suvi (2012)
Tv-lähetyksissä on ohjaajat ja sanomalehdissä toimitussihteerit. Samankaltaista työtä tekevät radioissa tuottajat. Radiotuottajien työ on kuitenkin huonommin tunnettua – varsinkin yleisön keskuudessa, mutta myös alan sisällä. Tässä opinnäytetyössä kuvataan Yleisradion maakuntatoimitusten tuottajien arkityötä sekä sen vaikutuksia lähetyksiin ja niiden tekemiseen. Tarkastelun kohteena on 2000-luvun puolivälissä YLE Radio Suomessa käyttöönotettu on air -tuottajamalli. Tässä tutkimuksessa pohditaan tuottajan roolia tiiminsä esimiehenä ja lähetyksen ohjaajana. Tutkimuksen teoriaosuudessa pohditaan lähetysvirtaradion olemusta sekä journalistista esimiestyötä. On air -tuottajamalliin on ollut pitkä polku Yleisradiossa. Tutkimuksen aineisto on kerätty vuosina 2006 ja 2007, jolloin uuteen toimintamalliin oltiin juuri siirrytty. Aineisto koostuu maakuntaradioiden aamutuottajien ja YLE Radio Suomen ohjelmapäällikön teemahaastatteluista sekä tuottajien työskentelyn havainnoinnista. Olen lisäksi hyödyntänyt omaa työkokemustani maakuntaradion tuottajana.