Paattisesta vieraasta sanottuun ja omaan sovitettuun vieraaseen : tutkielma vieraan käsitteestä Bernhard Waldenfelsin filosofiassa - Korpela, Jarko (2012)
Tutkielman aiheena on vieraan (das Fremde) käsite Bernhard Waldenfelsin filosofiassa. Nykyfilosofian piirissä erilaiset vierauteen ja toiseuteen liittyvät kysymykset näyttäisivät nousevan aina vain keskeisempään osaan aikakautemme akateemisissa diskursseissa. Tätä temaattista tendenssiä ovat vauhdittaneet muun muassa ilmiöt, joiden yhteydessä on alettu käyttää termiä ’globaali’ sekä erilaisilla elämänalueilla lisääntyneet kulttuurien väliset kohtaamiset. Waldenfels on tuonut vieraus- ja toiseusdiskursseihin uusia merkittäviä piirteitä, jotka ovat vielä suhteellisen tuntemattomia. Waldenfelsin filosofiaa voidaan pitää kuitenkin melko vaikeasti ymmärrettävänä, varsinkin jos tulkitsija ei omaa valmiiksi vahvaa mannermaisen filosofian tuntemusta. Tässä tutkielmassa harjoitan eksplikoivaa tutkimusta, joka kohdistuu Waldenfelsin filosofiaan sekä siihen sisältyvään vieraan käsitteeseen. Tutkielman eri osioissa vieraan käsitteeseen liittyviä näkökulmia avataan sellaisten käsitteellisten elementtien kautta, mitkä konstituoivat Waldenfelsin filosofiaa kokonaisvaltaisella tavalla. Tutkielman loppuosiossa arvioin Waldenfelsin teorian vahvuuksia ja heikkouksia sekä asetan sen poleemisesti vastakkain sellaisten vieraskonseptioiden kanssa, mitkä redusoivat vieraan erilaiseksi. Vertaan Waldenfelsin teoriaa myös joihinkin tunnettuihin psykoanalyyttisiin käsityksiin, jotka ovat relevantteja vierauden suhteen. Lisäksi esitän Waldenfelsin teorian pohjalta, ettei mikään ideologinen vierausorientaatio, yhteiskunnallinen interventio, tarkoituksenmukaiseksi katsottu eetos tai poliittinen praksis pysty tekemään vieraasta omaan politiikkaan sopivaa hallittavaa ilmiötä, joka olisi näiden ulottuvilla sellaisena, että se vastaisi sitä, miten se jonkin kollektiivisen tai yksilöllisen Itsen näkökulmasta ilmenee.