description |
Happo-emästasapainon säätelyllä on suuri merkitys kovatehoisessa urheilusuorituksessa. Anaerobisessa lihastyössä elimistön pH laskee ja tämä ilmenee suorituskyvyn heikkenemisenä. Uintisuorituksen energiantuotto tapahtuu suurelta osin anaerobisesti etenkin lyhyillä matkoilla (50 - 200 m), joten happo-emästasapainon säätely on merkittävässä roolissa suorituksen lopputuloksessa. Natriumbikarbonaatti on tunnetuin lisäravinne, jolla on pyritty vaikuttamaan happoemästasapainon säätelyyn urheilussa. Kiinnostus beeta-alaniinin puskurointikykyyn on lisääntynyt viime vuosina tehtyjen tutkimusten ansiosta ja sen uskotaan olevan myös hyvin tehokas puskuri. Näiden kahden aineen yhteisvaikutusta ei kuitenkaan ole juurikaan tutkittu, etenkään uimareilla. Tämän tutkielman tarkoitus onkin selvittää näiden kahden aineen sekä yksittäistä että yhteisvaikutusta uimareilla.
Menetelmät. Tutkimukseen osallistui 13 kilpauimaria paikallisesta uimaseurasta. Koehenkilöt suorittivat testipäivinä 2x100 m maksimaalisen vapaauintitestin 12 minuutin passiivisella palautuksella. Testikertoja oli jokaisella koehenkilöllä neljä (PB=plasebo, SB=sodium bicarbonate=natriumbikarbonaatti, BA=beeta-alaniini, BA+SB). Ensimmäisen ja toisen kerran erotti yksi viikko, toisen ja kolmannen neljä viikkoa ja kolmannen ja neljännen yksi viikko. Toisen ja kolmannen viikon välissä koehenkilöt nauttivat beeta-alaniinia 4,8 g/vrk. Koehenkilöt nauttivat testipäivänä 0,3 g/kg natriumbikarbonaattia tai plaseboa 60 minuuttia ennen ensimmäistä suoritusta. Uintien palautusten aikana kerätyistä verinäytteistä analysoitiin [pH], plasman [HCO3-], laktaatti, pCO2, emäsylimäärä, [Na+] ja [K+]. Tilastollisena menetelmänä oli Wilcoxonin non-parametrinen testi ja merkitsevyyden rajaksi asetettiin p<0.05.
Tulokset. Uintisuoritusten keskiarvoajat vaihtelivat 57–59 s:n välillä. SB:n nauttimisella uintiaikojen heikkeneminen testin jälkimmäisellä 100 m:n vedolla oli merkitsevästi pienempää: 0,56 ± 0,77 s (p=0,007) verrattua PB:hen 2,02 ± 1,64 s. BA:lla heikkeneminen oli 1,38 ± 1,50 s ja BA+SB:llä 1,53 ± 0,78 s. Veren laktaatin korkeimman arvon osalta tulokset olivat testin ensimmäisten uintisuoritusten osalta seuraavat: PB 13,32 ± 2,78 mmol/l, SB 13,45 ± 1,85 mmol/l, BA+PB 12,81 ± 2,84 mmol/l ja SB+BA 13,91 ± 1,68 mmol/l. Testin toisen uintisuorituksen jälkeiset vastaavat laktaattiarvot olivat: PB 17,58 ± 2,37 mmol/l, SB 18,65 ± 2,67 mmol/l, BA+PB 17,51 ± 2,73 mmol/l ja SB+BA 17,88 ± 2,33 mmol/l. Laktaatin pitoisuuksissa ei ollut tilastollisia merkitseviä eroja. pH-arvoissa vastaavat tulokset testin ensimmäisen uintisuorituksen jälkeen olivat (tilastollinen ero PB:hen: PB 7,15 ± 0,04, SB 7,25 ± 0,03* (p=0,002), BA+PB 7,17 ± 0,04 ja SB+BA: 7,23 ± 0,04* (p=0,002). Toisen uintisuorituksen jälkeiset vastaavat tulokset olivat: PB 7,04 ± 0,08, SB 7,15 ± 0,05* (p=0,002), BA+PB 7,05 ± 0,11 ja SB+BA 7,13 ± 0,07* (p=0,005). Lisäksi ennen uintia otetussa toisessa verinäytteessä SB- ja SB+BA -ryhmillä oli tilastollinen merkitsevyys PB:hen (7,43 ± 0,03) verrattuna: SB 7,49 ± 0,03* (p=0,002) ja SB+BA 7,48 ± 0,04* (p=0,003). Natriumbikarbonaattia (SB- ja SB+BA -ryhmät) nautittaessa plasman [HCO3-], emäsylimäärä ja [Na+] konsentraatiot veressä muuttuivat merkitsevästi ja suorituskyvyn kannalta edullisesti kaikissa mitatuissa aikapisteissä nauttimisen jälkeen: [HCO3-]:n kohdalla p-arvot olivat välillä p= 0,002 – 0,015, emäsylimäärällä vastaavat arvot olivat p= 0,002 – 0,011 ja [Na+] osalta p= 0,003 – 0,044. Lisäksi BA -ryhmällä löytyi [Na+]-tuloksista yksi merkitsevyys yhdessä mittauspisteessä, jonka p-arvo oli p=0,019. [K+] pitoisuus veressä ei ollut yhtä säännönmukainen, joitakin merkitsevyyksiä löytyi niin SB- kuin SB+BA -ryhmistä, mutta merkitsevyyttä ei löytynyt jokaisella mittauspisteellä. Yleisesti ottaen tässä tutkimuksessa natriumbikarbonaatin nauttiminen aiheutti suuremmat muutokset mitatuissa veriarvoissa kuin pelkän beeta-alaniinin tai yhdistelmäannoksen nauttiminen.
Pohdinta ja johtopäätökset. Kovassa, alle 60 s uintisuorituksessa, suurin hyöty saavutettiin nauttimalla pelkästään natriumbikarbonaattia, mikä vahvistaa aikaisempia tuloksia natriumbikarbonaatin tehosta. Beeta-alaniinilla ei saavutettu tässä tutkimuksessa merkitsevää etua. Tuore meta-analyysi (Hobson ym. 2012) tukee beeta-alaniinin tulosta, eli beeta-alaniinilla ei ole selvää merkitystä alle 60 s suorituksissa. Voidaan myös todeta, että pelkän beeta-alaniinin tai aineiden yhdistelmän nauttiminen johti plaseboa nopeampaan uintisuoritukseen, joskin näillä ei ollut tilastollista merkitsevyyttä. Yksilölliset vasteet niin natriumbikarbonaattiin kuin beeta-alaniiniin olivat hyvin erilaiset vaikutusten osalta. Tutkimuksen yllättävin tulos oli, että aineiden yhdistäminen johti huonompaan suoritukseen kuin aineet erikseen nautittuina.
|
fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Hirvonen, Petri", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Saarela, Janne", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2012-09-19T13:59:57Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2012-09-19T13:59:57Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2012", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38587", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Happo-em\u00e4stasapainon s\u00e4\u00e4telyll\u00e4 on suuri merkitys kovatehoisessa urheilusuorituksessa. Anaerobisessa lihasty\u00f6ss\u00e4 elimist\u00f6n pH laskee ja t\u00e4m\u00e4 ilmenee suorituskyvyn heikkenemisen\u00e4. Uintisuorituksen energiantuotto tapahtuu suurelta osin anaerobisesti etenkin lyhyill\u00e4 matkoilla (50 - 200 m), joten happo-em\u00e4stasapainon s\u00e4\u00e4tely on merkitt\u00e4v\u00e4ss\u00e4 roolissa suorituksen lopputuloksessa. Natriumbikarbonaatti on tunnetuin lis\u00e4ravinne, jolla on pyritty vaikuttamaan happoem\u00e4stasapainon s\u00e4\u00e4telyyn urheilussa. Kiinnostus beeta-alaniinin puskurointikykyyn on lis\u00e4\u00e4ntynyt viime vuosina tehtyjen tutkimusten ansiosta ja sen uskotaan olevan my\u00f6s hyvin tehokas puskuri. N\u00e4iden kahden aineen yhteisvaikutusta ei kuitenkaan ole juurikaan tutkittu, etenk\u00e4\u00e4n uimareilla. T\u00e4m\u00e4n tutkielman tarkoitus onkin selvitt\u00e4\u00e4 n\u00e4iden kahden aineen sek\u00e4 yksitt\u00e4ist\u00e4 ett\u00e4 yhteisvaikutusta uimareilla.\r\nMenetelm\u00e4t. Tutkimukseen osallistui 13 kilpauimaria paikallisesta uimaseurasta. Koehenkil\u00f6t suorittivat testip\u00e4ivin\u00e4 2x100 m maksimaalisen vapaauintitestin 12 minuutin passiivisella palautuksella. Testikertoja oli jokaisella koehenkil\u00f6ll\u00e4 nelj\u00e4 (PB=plasebo, SB=sodium bicarbonate=natriumbikarbonaatti, BA=beeta-alaniini, BA+SB). Ensimm\u00e4isen ja toisen kerran erotti yksi viikko, toisen ja kolmannen nelj\u00e4 viikkoa ja kolmannen ja nelj\u00e4nnen yksi viikko. Toisen ja kolmannen viikon v\u00e4liss\u00e4 koehenkil\u00f6t nauttivat beeta-alaniinia 4,8 g/vrk. Koehenkil\u00f6t nauttivat testip\u00e4iv\u00e4n\u00e4 0,3 g/kg natriumbikarbonaattia tai plaseboa 60 minuuttia ennen ensimm\u00e4ist\u00e4 suoritusta. Uintien palautusten aikana ker\u00e4tyist\u00e4 verin\u00e4ytteist\u00e4 analysoitiin [pH], plasman [HCO3-], laktaatti, pCO2, em\u00e4sylim\u00e4\u00e4r\u00e4, [Na+] ja [K+]. Tilastollisena menetelm\u00e4n\u00e4 oli Wilcoxonin non-parametrinen testi ja merkitsevyyden rajaksi asetettiin p<0.05.\r\nTulokset. Uintisuoritusten keskiarvoajat vaihtelivat 57\u201359 s:n v\u00e4lill\u00e4. SB:n nauttimisella uintiaikojen heikkeneminen testin j\u00e4lkimm\u00e4isell\u00e4 100 m:n vedolla oli merkitsev\u00e4sti pienemp\u00e4\u00e4: 0,56 \u00b1 0,77 s (p=0,007) verrattua PB:hen 2,02 \u00b1 1,64 s. BA:lla heikkeneminen oli 1,38 \u00b1 1,50 s ja BA+SB:ll\u00e4 1,53 \u00b1 0,78 s. Veren laktaatin korkeimman arvon osalta tulokset olivat testin ensimm\u00e4isten uintisuoritusten osalta seuraavat: PB 13,32 \u00b1 2,78 mmol/l, SB 13,45 \u00b1 1,85 mmol/l, BA+PB 12,81 \u00b1 2,84 mmol/l ja SB+BA 13,91 \u00b1 1,68 mmol/l. Testin toisen uintisuorituksen j\u00e4lkeiset vastaavat laktaattiarvot olivat: PB 17,58 \u00b1 2,37 mmol/l, SB 18,65 \u00b1 2,67 mmol/l, BA+PB 17,51 \u00b1 2,73 mmol/l ja SB+BA 17,88 \u00b1 2,33 mmol/l. Laktaatin pitoisuuksissa ei ollut tilastollisia merkitsevi\u00e4 eroja. pH-arvoissa vastaavat tulokset testin ensimm\u00e4isen uintisuorituksen j\u00e4lkeen olivat (tilastollinen ero PB:hen: PB 7,15 \u00b1 0,04, SB 7,25 \u00b1 0,03* (p=0,002), BA+PB 7,17 \u00b1 0,04 ja SB+BA: 7,23 \u00b1 0,04* (p=0,002). Toisen uintisuorituksen j\u00e4lkeiset vastaavat tulokset olivat: PB 7,04 \u00b1 0,08, SB 7,15 \u00b1 0,05* (p=0,002), BA+PB 7,05 \u00b1 0,11 ja SB+BA 7,13 \u00b1 0,07* (p=0,005). Lis\u00e4ksi ennen uintia otetussa toisessa verin\u00e4ytteess\u00e4 SB- ja SB+BA -ryhmill\u00e4 oli tilastollinen merkitsevyys PB:hen (7,43 \u00b1 0,03) verrattuna: SB 7,49 \u00b1 0,03* (p=0,002) ja SB+BA 7,48 \u00b1 0,04* (p=0,003). Natriumbikarbonaattia (SB- ja SB+BA -ryhm\u00e4t) nautittaessa plasman [HCO3-], em\u00e4sylim\u00e4\u00e4r\u00e4 ja [Na+] konsentraatiot veress\u00e4 muuttuivat merkitsev\u00e4sti ja suorituskyvyn kannalta edullisesti kaikissa mitatuissa aikapisteiss\u00e4 nauttimisen j\u00e4lkeen: [HCO3-]:n kohdalla p-arvot olivat v\u00e4lill\u00e4 p= 0,002 \u2013 0,015, em\u00e4sylim\u00e4\u00e4r\u00e4ll\u00e4 vastaavat arvot olivat p= 0,002 \u2013 0,011 ja [Na+] osalta p= 0,003 \u2013 0,044. Lis\u00e4ksi BA -ryhm\u00e4ll\u00e4 l\u00f6ytyi [Na+]-tuloksista yksi merkitsevyys yhdess\u00e4 mittauspisteess\u00e4, jonka p-arvo oli p=0,019. [K+] pitoisuus veress\u00e4 ei ollut yht\u00e4 s\u00e4\u00e4nn\u00f6nmukainen, joitakin merkitsevyyksi\u00e4 l\u00f6ytyi niin SB- kuin SB+BA -ryhmist\u00e4, mutta merkitsevyytt\u00e4 ei l\u00f6ytynyt jokaisella mittauspisteell\u00e4. Yleisesti ottaen t\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa natriumbikarbonaatin nauttiminen aiheutti suuremmat muutokset mitatuissa veriarvoissa kuin pelk\u00e4n beeta-alaniinin tai yhdistelm\u00e4annoksen nauttiminen.\r\nPohdinta ja johtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset. Kovassa, alle 60 s uintisuorituksessa, suurin hy\u00f6ty saavutettiin nauttimalla pelk\u00e4st\u00e4\u00e4n natriumbikarbonaattia, mik\u00e4 vahvistaa aikaisempia tuloksia natriumbikarbonaatin tehosta. Beeta-alaniinilla ei saavutettu t\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa merkitsev\u00e4\u00e4 etua. Tuore meta-analyysi (Hobson ym. 2012) tukee beeta-alaniinin tulosta, eli beeta-alaniinilla ei ole selv\u00e4\u00e4 merkityst\u00e4 alle 60 s suorituksissa. Voidaan my\u00f6s todeta, ett\u00e4 pelk\u00e4n beeta-alaniinin tai aineiden yhdistelm\u00e4n nauttiminen johti plaseboa nopeampaan uintisuoritukseen, joskin n\u00e4ill\u00e4 ei ollut tilastollista merkitsevyytt\u00e4. Yksil\u00f6lliset vasteet niin natriumbikarbonaattiin kuin beeta-alaniiniin olivat hyvin erilaiset vaikutusten osalta. Tutkimuksen yll\u00e4tt\u00e4vin tulos oli, ett\u00e4 aineiden yhdist\u00e4minen johti huonompaan suoritukseen kuin aineet erikseen nautittuina.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Heikki Peltonen (heipelto@jyu.fi) on 2012-09-19T13:59:57Z\nNo. of bitstreams: 1\nLFY.A005 Hirvonen ja Saarela.pdf: 746921 bytes, checksum: fcb936df2416f79120785b5d887f464b (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2012-09-19T13:59:57Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nLFY.A005 Hirvonen ja Saarela.pdf: 746921 bytes, checksum: fcb936df2416f79120785b5d887f464b (MD5)\n Previous issue date: 2012", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "uinti", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "happo-em\u00e4stasapaino", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "puskurointi", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "natriumbikarbonaatti", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "beeta-alaniini", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "lis\u00e4ravinteet", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Natriumbikarbonaatin ja beeta-alaniinin vaikutukset lyhytkestoisessa uintisuorituksessa", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201209192456", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|