Kaupunkikuva kaupungin kuvana : kaupunkiympäristön poliittisten merkitysten tarkastelua Jyväskylässä - Pernu, Anna (2009)
Tutkimus lähestyy jyväskyläläistä kaupunkiympäristöä sekä siinä viime vuosina tapahtunutta ripeää muutosta merkitysten näkökulmasta. Sanomalehti Keskisuomalaisessa vuosina 1997-2008 julkaistuja kaupunkirakentamista ja -kuvaa koskevia kirjoituksia tarkastelemalla tutkimuksessa pyritään selvittämään, millaisia merkityksiä kaupunkiympäristöön sekä sen muutokseen on Jyväskylässä liitetty. Yhtenä erityisenä mielenkiinnon kohteena on se, millä tavoin Jyväskylässä kyseisellä ajanjaksolla esillä olleet pyrkimykset myönteisen kaupunki-imagon luomiseen ja kaupungin vetovoimaisuuden lisäämiseen näyttäytyvät keskustelussa. Tutkimuksessa hyödynnetään eri tieteenalojen lähestymistapoja ja näkökulmia. Kaupunkitilaa ja sen kokemista pohditaan kaupunki- ja tilan teorioiden ohella esimerkiksi kuluttamisen sosiologian, kaupunkietnologian sekä imagotutkimuksen tulkintojen valossa, käsityksen kaupunkitilasta olennaisella tavalla sosiaalisena ja poliittisena ympäristönä toimiessa kaiken aikaa tarkastelua jäsentävänä teemana. Sanomalehtiaineistosta tehtävien huomioiden lisäksi kaupunkiympäristön sekä siihen liittyvien merkitysten poliittisuutta pyritään tutkimuksessa havainnollistamaan kaupunkivalokuvien avulla. Tutkimus osoittaa sanomalehtikirjoitusten muodostaman keskustelun ilmentävän monia vaihtoehtoisia, osin jännitteiseen suhteeseen toistensa kanssa asettuvia käsityksiä kaupungista, kaupunkilaisuudesta ja hyvästä kaupunkiympäristöstä. Samalla tutkimus osoittaa, ettei Jyväskylän kaupungissa, sen henkisessä ilmapiirissä ja sitä mukaa kaupunkikuvassa viime vuosina tapahtunut kehitys ole kaikilta osin ollut niin kivutonta, kuin kaupungin menestystä ulkoisin kriteerein arvioineet imagotutkimukset ovat ehkä antaneet ymmärtää.