Toisen maailmansodan propaganda osana Yhdysvaltain poliittista kulttuuria - Malin, Sami (2009)
Tutkimuksessa olen tarkastellut aineistona yhdysvaltalaisia propagandajulisteita toisen maailmansodan ajalta ja vertaillut niiden sisältöä Trumanin opin käynnistämään poliittiseen kulttuuriin. Propagandajulisteiden retoriikassa Yhdysvallat kuvattiin usein pyyteettömänä vapauden puolustajana, joka vastustaa totalitaristista hallintoa kaikkialla maailmassa. Totalitarismi kuvattiin uhkana Yhdysvaltain poliittiselle järjestelmälle, minkä vuoksi kaikkia kansalaisia kannustettiin osallistumaan toimintoihin, joilla edistettiin sotatavoitteita. Toiminta liitettiin usein vapausarvoihin, ja pienetkin teot kuvattiin edistämässä abstraktia vapauden ihannetta. Julisteiden retoriikassa on samankaltaisia piirteitä kuin presidentti Trumanin myöhemmin lanseeraamassa Trumanin opissa, joka vaikutti merkittävästi sen jälkeiseen ulkopoliittiseen toimintaan. Kummassakin tapauksessa Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä ja yhteiskuntafilosofia määritellään ensisijaisesti vapauskäsitteen avulla. Olen kartoittanut Yhdysvaltain historiaa 1900-luvun alusta kylmän sodan alkuun asti, sillä kylmän sodan alun ymmärtäminen edellyttää yleiskuvaa myös vuosisadan aiemmista tapahtumista. Esittelen myös propagandaorganisaation toimintaa ja Yhdysvaltain propagandaa yleisesti. Analyysimenetelminä olen käyttänyt ennen kaikkea semioottisia käsitteitä tulkitessani julisteita ja niiden sisältöä. Etenkin C.S. Peircen merkkikäsitteet ovat keskeisessä asemassa aineiston käsittelyssä. Lopuksi käsittelen Trumanin oppia ja sen muotoutumista ja osoitan yhtäläisyyksiä propagandan ja Trumanin opin käynnistämän poliittisen kulttuurin välillä. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että toisen maailmansodan propaganda oli retoriselta luonteeltaan hyvin samanlaista kuin kylmän sodan myötä Yhdysvaltoihin syntynyt poliittinen kulttuuri.