Clintonin geopoliittinen kosmologia - Haapaniemi, Oula (2009)
Tutkimuksen tarkoituksena on analysoida Kylmän sodan jälkeisiä geopoliittisia esityksiä clintonilaisessa kontekstissa. Tutkimuksen kysymyksenä on löytää yhtymäkohtia Huntingtonin, Fukuyaman, Luttwakin, Kaplanin ja Brzezinskin geopoliittista visioista ja Clintonin retoriikasta. Analysoin puheita geopolitiikan kautta yrittäen pohjautua Riikka Kuusiston ja Girgio Agambenin käsityksiin kielen vaikutuksesta argumentointiin. Tutkimuksen aineistona olen käyttänyt presidentti Clintonin ulkopoliittisia puheita. Tutkimustulokseni esitän analyysin lopussa, jossa yritän piirtää kartan Clintonin geopoliittisesta kosmologiasta. Tutkielman alkuvaiheessa selvennän kielellisyyden merkityksen argumentaation, puheen ja metaforien kautta, jonka jälkeen käyn lävitse Clintonin ulkopoliittiset teemat. Teemat yhdistän geopolitiikan teorian kautta edellä mainittuihin geopoliittisiin visioihin. Fukuyaman kautta peilaan Yhdysvaltojen roolia maailmassa maailmanpoliisin ja fukuyamalaisen historian kautta. Huntingtonilta kysyn kulttuureista. Luttwak artikuloi talouden vallan merkityksestä. Brzezinskin kautta peilaan Clintonin retoriikkaa ja politiikkaa Natoon, Venäjään, Turkkiin ja Eurooppaan. Kaplanin kanssa keskustelen humanitaarisesta interventiosta ja tulevasta anarkiasta. Keskeinen asia tutkimuksessani oli Clintonin retoriikan ja politiikan visualisointi kartaksi, jossa Länsi (ideologiana), Yhdysvallat (fyysisenä) ja assertiivinen multilateralismi (keinona) olivat hänen kosmologiansa politiikan dynamo. Dynamon sisäinen liike synnyttää sykäyksiä maailmaan, jossa Clinton globalisaatiota edistäen yrittää tuottaa planeettaan sosiaalista sideainetta Kylmän sodan jälkeiseen pysyvän rauhantilan tuottamiseen.