Parempaa palkkaa etsimässä : jäsenyyskategoria-analyysi Suomessa työskentelevien virolaisten kuvaamisesta Helsingin Sanomissa - Virtanen, Jenniina (2009)
Tutkielman tehtävänä on selvittää, millainen kuva Suomessa työskentelevistä virolaisista syntyy Helsingin Sanomien uutisoinnissa vuosina 1991 ja 2004. Tarkoituksena on tarkastella millaisia virolaistyöntekijän kategorioita näinä vuosina uutisoinnissa esiintyy ja miten nämä kategoriat muodostuvat. Kategorioiden muodostumista tarkasteltaessa kiinnitetään huomiota siihen, kuka saa puheenvuoron virolaistyöntekijöitä koskevassa uutisoinnissa. Tutkielmassa myös tarkastellaan, yritetäänkö virolaistyöntekijöiden kategorioita neuvotella myönteisemmiksi. Sekä tutkielman analyysimenetelmänä että teoreettisena viitekehyksenä toimii jäsenyyskategoria-analyysi. Tärkein käsite on kategoriasidonnaisen toiminta, jonka avulla selvitetään, millainen toiminta uutisoinnissa on tyypillistä virolaiselle työntekijälle. Tutkielman aineistosta löytyi kolme virolaistyöntekijän kategoriaa, jotka kaikki esiintyivät sekä vuoden 1991 että vuoden 2004 uutisoinnissa. Ensimmäinen kategoria on parempaa elämää etsivät virolaistyöntekijät. Tähän kategoriaan kuuluu erityisesti virolaisten kuvaaminen köyhinä ja ei-länsimaisina. Vuonna 1991 heitä kuvattiin entisen Neuvostoliiton kansalaisina ja vuonna 2004 uusien EU-maiden kansalaisina, mikä erottaa virolaiset selvästi länsimaisten, EU-kansalaisten, suomalaisten kategoriasta. Toinen tutkielmassa esiin tullut kategoria on virolaistyöntekijät uhkana, heidän kategoriasidonnaista toimintaa oli molempien vuosien uutisoinnissa laiton työnteko ja kilpailun vääristäminen. Kilpailun vääristyminen korostui erityisesti vuonna 2004 kun Virosta tuli EU:n jäsenmaa, joka olisi voinut mahdollistaa työntekijöiden vapaan liikkuvuuden Suomeen. Kolmas kategoria on virolaistyöntekijät uhreina. Virolaisia uhreina kuvaavat uutiset kiinnittivät huomiota työntekijöiden työoloihin, palkkoihin ja suomalaisten työnantajien toimintaan. Uhreja oli kahdenlaisia; omia oikeuksiaan vaativat virolaistyöntekijät sekä suomalaisviranomaisten pelastamat virolaiset työntekijät. Usein yhdessä uutisessa esiintyi useamman kuin yhden kategorian virolaisia, mutta yhteistä kaikille uutisille oli se, että virolaistyöntekijät pääsivät ääneen huomattavasti harvemmin kuin suomalaiset. Suomalaiset myös vastasivat virolaistyöntekijöiden kategorioiden neuvottelusta myönteisemmäksi. Kategorioista neuvoteltiin etenkin vuonna 2004 tuomalla esiin suomalaisten heikkouksia ja toisaalta korostamalla virolaisten hyviä puolia.