Ikääntyneet osallisena kehittämistyössä : kokemuksia Kampraatti-toimintamallin kehittämisestä - Sulkakoski, Sonja (2012)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ikääntyneiden kokemuksia osallistavasta kehittämistoiminnasta. Tutkimukseni pohjautuu Vaasan kaupungin vanhustyössä vuosina 2010–2012 toteutettuun Kampraatti-työryhmään, jossa työntekijöiden lisäksi toimintaa kehittivät vaasalaiset ikääntyneet kuntalaiset. Tutkimuksessani pohdin sitä, millaisista tekijöistä vapaaehtoistoimintamallin kehittämiseen osallistuneiden kokemukset rakentuvat. Teoriaosuudessa käsittelen aihetta osallisuuden ja toimijuuden viitekehyksen kautta. Samalla tuon esille kokemukseen perustuvan asiantuntijuuden rakentumista. Lisäksi tarkastelen hyvää vanhenemista yksilöön suuntautuvien teorioiden kautta päätyen Jyrkämän semioottiseen toimintakyky-jaotteluun. Tutkimuksen suorittamisessa hyödynnän fenomenologista tutkimusmetodia ja tukeudun myös tapaustutkimukselliseen lähestymistapaan. Tutkimukseni kohdistui neljään kehittämistyöhön osallistuneeseen työryhmän jäseneen, joiden kokemuksia kartoitin avoimella haastattelumetodilla. Haastattelut tuottivat neljä erilaista kertomusta, joiden pohjalta rakensin yhden yleisen merkitysverkoston Juha Perttulan fenomenologisen analyysiajatuksen mukaisesti. Tutkimukseni tavoitteena on jäsentää ja rakentaa toiminnasta saatujen kokemuksien avulla uutta tietoa osallisuudesta ja toimijuudesta. Tutkimuksen yleisenä tuloksena oli, että osallisuuden ja toimijuuden kokemuksiin vaikuttaa moni tekijä. Osa kokemuksista rakentuu vahvasti aikaisempaan elämään ja sieltä saatujen kokemuksien pohjalle. Myös tutkittavien omat intressit näkyvät kokemuksien rakentumisessa. Toimijuutta suuntaavat tekijät koostuvat yksilöstä kumpuavien elementtien lisäksi myös ulkopuolisista tekijöistä, kuten erilaisista mahdollisuuksista tai esteistä. Tutkimukseni tulos osoittaa myös sosiaalialan toimijoiden merkittävän roolin tiedon tuottamisessa ja jakamisessa sekä myös asenteiden ja toimintamallien muutosvirrassa.