Les adjectifs en fonction d'épithète dans le roman L'élégance du hérisson de Muriel Barbery - Suomala, Suvi (2012)
Pro gradu -tutkielmani päämääränä on tutkia pääsanan eteen- ja taakse sijoittuvia adjektiiveja Muriel Barberyn romaanista L’élégance du hérisson (2006). Analysoin adjektiiveja kahdesta näkökulmasta: niiden semanttisten ja morfologisten (pituuden) funktioden mukaan. Semanttisessa tarkastelussa käytän Maurice Grevissen jaottelua jossa adjektiiveiksi määritellään kvalifioivat (adjectif qualificatif) ja verbaaliset adjektiivit. Morfologisessa tarkastelussa käytän adjektiivien jakoa yksi-, kaksi- ja monitavuisiin adjektiiveihin. Tutkimuksen lähtöhypoteesi on kaksiosainen : 1) kvalifioivat adjektiivit (adjectif qualificatif) esiintyvät useimmin kuin verbaaliset adjektiivit ja 2) monitavuiset adjektiivit esiintyvät useimmin kuin yksi- ja kaksitavuiset adjektiivit. Tutkimuksen ensimmäinen lähtöhypoteesi käy toteen, sillä tutkimuksesta selviää, että kvalifioivat adjektiivit (adjectif qualificatif) ovat yleisempiä kuin verbaaliset adjektiivit sekä yksittäisten adjektiivien että esiintymien näkökulmasta. Pääsanan eteen sijoittuvia kvalifioivia adjektiiveja on 92,4% (979 esiintymää) ja pääsanan taakse sijoittuvia 70,0% (1503 esiintymää) kaikista korpuksen adjektiiveista. Tutkimuksen toinen lähtöhypoteesi käy suurelta osin toteen, sillä tutkimukseni osoittaa, että pääsanan jälkeen sijoittuvat monitavuiset adjektiivit ovat yleisempiä sekä yksittäisten adjektiivien että esiintymien näkökulmasta : 52,2% (1120 esiintymää). Tendenssi on sama yksittäisiä pääsanan eteen sijoittuvia monitavuisia adjektiiveja tarkastellessa: 30,6% (63 yksittäistä adjektiivia). Ainoastaan pääsanan eteen sijoittuvien yksitavuisten adjektiivien esiintymä poikkeaa lähtöhypoteesista. Yksitavuisia adjektiiveja on 52,4% (555 esiintymää) kaikista korpuksen adjektiiveista. Tutkimuksesta käy ilmi, että yleisin pääsanan eteen sijoittuva adjektiivi on petit (177 esiintymää) ja yleisin pääsanan taakse sijoittuva adjektiivi on profond (47 esiintymää).