Käänne parempaan : masennuksesta selviytymiseen liitetyt konkreettiset keinot ja tapahtumat - Nykänen, Saana (2009)
Tutkielman tehtävänä on selvittää, millaisia keinoja, asioita tai tapahtumia masentuneet pitävät ratkaisevana apuna masennuksesta selviytymisessä tai minkä keinojen he uskovat olevan masennuksesta selviytymistä edistäviä. Samalla tarkastellaan sitä, millaisia masennusta estäviä keinoja vastaajat mainitsevat ja onko niissä yhtäläisyyksiä selviytymistä edistäviin asioihin. Kysymystä tarkastellaan selviytymisen käsitteellisen viitekehyksen kautta, erityisesti Ofra Ayalonin kehittelemän kokonaisvaltaisen selviytymismallin avulla. Tutkielman taustalla löyhästi vaikuttavana metodologiana toimii faktanäkökulma. Tutkielman aineiston muodostaa Yhteiskuntatieteellisen tietoarkistoston laadullinen aineisto nimeltään Kokemukset masennuksen hoidosta ja toipumisesta (FSD1293). Se on muodostettu Helsingin Sanomien vuonna 2002 tekemän masennuskyselyn avokysymysten vastauksista ja vastaajia on ollut yhteensä 993. Analyysimetodeina on käytetty pääosin teemoittelua ja tyypittelyä, joskin hieman myös kvantifiointia. Tutkielman tulokset ovat esitettyinä tyyppiesimerkein. Nämä tyypit on luotu yleisimmistä ja lukumääräisesti useiten aineistossa esiintyneistä masennuksesta selviytymiseen liittyvistä keinoista, asioista ja tapahtumista. Tulosten mukaan masennuksesta selviytymistä edesauttavat sosiaaliset suhteet ja erityisesti sitä kautta saadut rakkauden ja välittämisen tunteet; omaan ajatteluun ja tekemisiin liittyvät asiat kuten masennuksen myöntäminen ja sen työstäminen; lääkitys ja terapia; työhön, harrastuksiin ja vakaumukseen liittyvät tekijät esimerkiksi työnsaannin tai fyysisen urheilun muodossa sekä aikaan ja sen kuluessa tapahtuneisiin suuriin elämänmuutoksiin liittyvät keinot. Näistä jokainen toimii myös masennusta estävänä keinona, vaikka merkittävin masennusta estävä keino löytyikin erilaisista elämäntapahtumista liittyen esimerkiksi lapsuuteen tai perhetilanteen muutoksiin. Tutkielman tuloksista on pääteltävissä, että masentuneiden selviytymiskeinot ovat hyvin moninaiset ja ne tulisikin ottaa huomioon myös sosiaalityön areenalla masentuneen asiakkaan tilannetta ja jatkoa läpikäydessä.