"Ennaltaehkäisyä vai ongelmien kierteen katkaisua?" : Keski-Suomen sosiaalityöntekijöiden kokemuksia sosiaalipäivystystyöstä - Niemelä, Hanna-Leena (2009)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millaista sosiaalipäivystystyö on sosiaalityöntekijän näkökulmasta. Vastausten perusteella pyrittiin tulkitsemaan, millaisena sosiaalityöntekijät kuvaavat päivystystyön sekä millaista apua sosiaalipäivystyksestä saadaan. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jonka aineistona on seitsemän sosiaalipäivystäjän teemahaastattelua. Haastatteluita analysoitiin ja tuloksia esiteltiin teemoittelun kautta. Tulkintojen lukemisen helpottamiseksi ja kokonaiskuvan saamiseksi aineistosta tutkittavat esitellään ennen varsinaista tulososiota. Tutkimuksesta nousi esille kolme pääteemaa, jotka ovat sosiaalipäivystystyön luonne, sosiaalipäivystyksen tarjoama apu sekä kuormittavuus. Tuloksista kävi ilmi, että sosiaalipäivystystyötä on mahdotonta ennakoida. Päivystystyö on luonteeltaan nopeatempoista ja hektistä, joten kyky toimia itsenäisesti ja määrätietoisesti korostuivat. Sosiaalipäivystäjien päivystystyön vaatimusten mukainen ammattitaito on pääasiallisesti karttunut sekä työkokemuksen että elämänkokemuksen kautta. Sosiaalipäivystystyö on kuitenkin lisännyt päivystäjien ammattitaitoa. Omaan ammattitaitoon luottaminen sekä rohkeus ovat kasvaneet. Haastateltavien mukaan asiakas saa avun tarvitsemallaan hetkellä virka-ajan ulkopuolella sosiaalipäivystyksen kautta. Sosiaalipäivystyksen avulla on myös mahdollisuus estää perheiden ongelmien pahentuminen tai katkaista jo alkanut ongelmien kierre. Sosiaalipäivystyksestä saadaan tukea virka-ajan sosiaalityöhön, koska sosiaalipäivystäjän mukana oleminen perheen kriisitilanteessa päivystysaikaan helpottaa sosiaalityön jatkamista virka-aikana. Sosiaalipäivystyksen ja virka-aikaisen sosiaalityön erovaisuutena nähtiin päivystysaikainen suoraviivaisuus ja rivakkaampi tahti asioiden selvittelyssä. Tuloksista on yhteenvedettävissä, että sosiaalipäivystäjien kokema kuormittavuus aiheutui monenlaisista syistä. Kuormittavuutta koettiin etenkin organisaatiosta johtuen, päivystystyön määrästä ja luonteesta, päivystystyön ja virkatyön suhteesta sekä päivystyksen ja vapaa-ajan yhteenkietoutumisesta.