IT-investoinnit – kohti tarkempaa arviointia - Savolainen, Akseli (2012)
Savolainen, Akseli IT-investoinnit – kohti tarkempaa arviointia Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 40 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Kankaanpää, Irja Tässä kandidaatin tutkielmassa perehdytään kirjallisuuskatsauksen avulla IT-investointien arviointiin ja siihen liittyviin haasteisiin. IT-investointien omi-naispiirteet, hyödyt, kustannukset ja riskit tulevat esitellyiksi aiempiin tutki-muksiin perustuen. Tutkielmassa esitellään myös IT-investointien tuottavuus-paradoksi ja sen syyt ja selitykset. Investointiprosessi ja yleisimmin käytettävät rahamääräiset arviointimenetelmät: nettonykyarvo, sisäinen korkokanta, ta-kaisinmaksuaika ja investoinnin tuottoprosentti esitellään. Myös laadullisia mittareita IT-investointien arvioinnissa esitellään aiempaan empiiriseen tutki-mukseen perustuen. Lopuksi käydään läpi kuusivaiheinen malli IT-investoinnin arviointiin ja sovelletaan nettonykyarvolaskentaa todennäköisyys-teoriaa ja herkkyysanalyysia käyttäen.