Anoppi ja miniä, ystäviä vai vihamiehiä? : tutkimus naistenlehtien anoppi- ja miniäaiheisista kirjoituksista - Törmä, Jani (2007)
Kaikilla on mahdollisuus kuulla elämänsä aikana tarinoita anopeista ja miniöistä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miksi anopeista ja miniöistä on ihmiskunnan historian aikana puhuttu paljon ja minkä takia näiden kahden naisen välinen ihmissuhde mainitaan usein ongelmalliseksi. Tutkimuksessa esitellään anopin- ja miniän ihmissuhdetta eri maissa tehtyjen tutkimusten kautta. Aineisto koostui kolmen erilaisen naistenlehden välittämän kuvan perusteella. Lehdet olivat Cosmopolitan- ET- ja Kodin Kuvalehti ja vuosinumerot olivat vuosien 2000- 2004 väliltä. Aineiston kirjoituksissa suomalaiset naiset kirjoittivat anopeista ja miniöistä. Aineiston analysoinnissa tutkimusmenetelmänä käytettiin diskurssianalyysiä. Aineistosta etsittiin samankaltaisia tapoja puhua asioista. Aineistosta löytyi kuusi erilaista puhetapaa, jotka nimesin normi-, itsenäisyys-, materialismi-, onnellisuus-, aikuistumis- ja moraalidiskursseiksi. Jokaisessa diskurssissa anopeista ja miniöistä kerrotaan eritavoin. Kirjoituksissa nousee toistuvasti esiin vanhoja stereotypioita pahasta anopista ja avuttomasta miniästä. Aineisto kuvaa myös aikaamme anopit ja miniät pohtivat perhesuhteiden muutoksia. Aineiston perusteella anopeilla on huoli lasten avioliittojen kestävyydestä ja lisääntyvät avioerot tuovat joukon entisiä ja uusia sukulaisia, jotka aiheutuvat ongelmia. Samoin tutkimuksen aikana tuodaan esiin mitä kaikkia mahdollisia hyötyjä tai haittoja tulee esiin jos anopinja miniän välinen ihmissuhde toimii tai ei toimi.