Luottamuksen loppu : konkurssiin ajautuminen ja sen vaikutukset konkurssintekijän elämään Jyväskylän kaupungissa 1870-luvulla - Turunen, Riina (2012)
Työssä tarkastellaan mikrohistoriallista lähestymistapaa hyödyntäen konkurssia ja sen kokeneita ihmisiä 1800-luvun jälkipuoliskon Jyväskylässä. Aiempi tutkimus on keskittynyt etenkin rannikkoseutujen suurkauppiaiden taloudellisen toiminnan selvittämiseen, joten työn alueellinen rajaus — pieni ja nuori sisämaan kaupunki — tarjoaa siten erilaisen lähtökohdan tulkinnoille. Toisin kuin useimmiten aikaisemmassa tutkimuksessa, työssä pääosassa ovat menestyjien sijaan taloudellisessa elämässään vaikeuksiin joutuneet ihmiset. Työssä on kyse vararikkoisen selviytymisestä sekä tarkastelusta ennen ja jälkeen. Sosiaalisen pääoman teorian käsitteistön, etenkin luottamuksen ja maineen avulla työssä kysytään, vaikuttiko ennen konkurssia nautittu sosiaalinen pääoma vararikosta selviytymiseen. Siten tarkasteluun nousevat paitsi konkurssin vaikutukset, myös mahdollisuudet ja sille annetut arvostukset.