"Lapsi sano ei" : moraalisen paniikin ilmentyminen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön uutisoinnissa maakuntalehdessä vuosina 2005-2006 - Kontio, Minna (2007)
Tarkastelen pro gradu –tutkimuksessani lapsen seksuaalisen hyväksikäytön uutisointia maakuntalehdessä ajalla 1.1.2005 – 31.12.2006. Tarkastelen ilmiötä Cohenin (1972) luoman moraalisen paniikin käsitteen avulla. Tutkittavia artikkeleja oli yhteensä 124. Jaottelin aineistoni karkeasti uutisiin ja taustoittaviin juttuihin. Uutisissa kerrotaan tekijästä, uhrista, tapahtumasta ja rikosprosessista. Taustoittavat jutut eivät kerro yksittäisestä rikoksesta, vaan taustoittavat aihepiiriä. Sovellan tutkimukseni analyysissa aineistolähtöistä sisällönanalyysia ja narratiivista lukutapaa. Ryhmittelin osan uutisista ja taustoittavista jutuista neljäksi tapaukseksi, jotka nimesin artikkeleiden sisällön mukaan Tapaus Turvataidoksi, Tapaus Lapsipornoksi, Tapaus Seurusteluksi ja Tapaus Keskusteluksi. Etsin tapauksista moraalisen paniikin piirteitä. Moraalisen paniikin prosessissa joku uusi asia nousee valokeilaan. Se määritellään uhkaksi yhteiskunnallisille arvoille tai intresseille. Prosessin kuluessa moraalisen paniikin kohteena olevasta ilmiöstä esitetään yksipuoleisia ja stereotyyppisiä tulkintoja, sen muodostamaan uhkaa suurennellaan. Yhteisö etsii keinoja selviytyä uhasta. Paniikki voi mennä ohi suurempia jälkiä jättämättä, joskus taas se voi johtaa näkyvämpiin ja pitkäkestoisempiin seurauksiin, kuten yhteiskuntapoliittisiin ja lainsäädännöllisiin uudistuksiin. Moraalisen paniikin piirteitä ovat huolestuminen, vihamielisyys, yksimielisyys, suhteettomuus, katoavaisuus ja herkistyminen. Loin moraalisen paniikin mallin Cohenin luoman käsitteen ja oman empiirisen aineistoni pohjalta. Mallin vaiheet ovat synty, reaktio- ja ongelman määrittely, ratkaisu ja perintö. Tutkimukseni mukaan maakuntalehden uutisissa ei ole selvästi havaittavissa moraalisen paniikin piirteitä. Suurelle osalle moraalisista paniikeista on tyypillistä median vahva rooli. Moraalisen paniikin syntyvaiheella tarkoitan tapahtunutta rikosta, joka herättää reaktion yhteiskunnassa. Moraalisen paniikin reaktiovaihe kuvaa oikeudenkäyntiprosessia. Moraalista paniikkia pyritään lieventämään ratkaisuvaiheessa. Lehtien sivuilla keskustellaan lainmuutoksen tarpeellisuudesta. Moraalisen paniikin perintöä ovat pysyvät muutokset lainsäädännössä. Uutiset käsittelevät moraalisen paniikin synty- ja reaktiovaihetta, kun taas taustoittavissa jutuissa käsitellään ratkaisu- ja perintövaihetta.