Gerontologinen sosiaalityö terveydenhuollossa : tapaustutkimus organisaatiomuutoksen läpikäyneestä sosiaaliyksiköstä - Hänninen, Marjaana (2008)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä gerontologinen sosiaalityö on terveydenhuollossa ja mitä muutospaineita siihen kohdistuu sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistyessä. Tutkimukseni on tapaustutkimus. Tutkimuksen aineisto koostuu terveydenhuollon organisaatiossa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden teemahaastatteluista. Haastatteluja on yhteensä seitsemän. Aineiston olen analysoinut teemoittelemalla. Enemmistö terveydenhuollon asiakkaista on vanhuksia. Keskeistä vanhusten kanssa työskentelyssä on kotitilanteen selvittäminen ja mahdollisen jatkohoitopaikan järjestäminen. Gerontologisessa sosiaalityössä tulee ottaa huomioon myös vanhusasiakkaan omaiset ja lähiverkosto. Työskentelyssä korostuu moniammatillisuus sekä asiakkaan tilanteen kokonaisvaltainen hahmottaminen. Eettisiä ongelmia työlle aiheuttivat hoidon porrastukseen liittyvät ongelmat sekä jatkohoitopaikkojen puute. Gerontologisen sosiaalityön tulevaisuuden haasteeksi nousi vanhustyön medikalisoituminen. Uhkaksi nähtiin sosiaalityön aseman heikkeneminen terveydenhuollossa sekä vanhuuden lääketieteellistyminen. Organisaatiomuutos ei ollut vaikuttanut itse asiakastyöhön. Muutos näkyikin lähinnä hallinnollisina muutoksina ja byrokraattisuuden lisääntymisenä.